Förslag om EU-certifiering av koldioxidupptag
Infångning och lagring av koldioxid, kolinlagring i skog och mark och i långlivade produkter ska kunna intygas i ett EU-omfattande certifieringssystem, föreslår EU-kommissionen.
Den 30 november 2022 presenterade EU-kommissionen ett förordningsförslag på ett frivilligt EU-omfattande ramverk för intyg om koldioxidupptag. EU-kommissionen menar att systemet har mycket stor betydelse för att kunna nå målet om ett klimatneutralt EU till 2050, såsom fastställs i den gröna given. Detta för att även om utsläppen av växthusgaser måste minskas till ett minimum, måste samtidigt koldioxid avlägsnas från atmosfären för att balansera de utsläpp som inte kan elimineras. Den nya kolinlagringscertifieringen kommer således också bidra till EU:s mål om 310 miljoner ton koldioxidsinlagring i sektorn för markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk (LULUCF-sektorn) senast 2030.
Certifieringsramverket omfattar upptag och inlagring av koldioxid genom lagring av kol i produkter, permanent lagring genom tekniska åtgärder, såsom BECCS, samt kolinlagring i jord- och skogsbruk (carbon farming). För att kolinlagring i skog och mark ska kunna räknas måste bland annat kravet på additionalitet uppfyllas, det vill säga att åtgärden inte hade ägt rum utan de incitament som certifieringen innebar.
Sveriges preliminära ståndpunkt
Sveriges regering stödjer kommissionens förslag om EU-certifiering av kolinlagring men anser att ramverket tydligare måste väga in den långsiktiga klimateffekten av olika åtgärder och att certifieringssystemet inte ska ha negativa effekter på skogsbruk. Mer om Sveriges syn på lagförslaget finns här.
Vad händer nu?
Lagstiftningsförslaget kommer förhandlas och sedan antas av Europaparlamentet och rådet för att träda i kraft. Samtidigt som lagförslaget behandlas av de två medlagstiftande institutionerna kommer kommissionen att inrätta en expertgrupp som ska ge teknisk rådgivning om utarbetandet av certifieringsmetoder för koldioxidupptag, med ett första möte planerat till första kvartalet 2023. Regelverk för certifiering av koldioxidupptag kommer att vara fullt operativt när kommissionen har antagit den första certifieringsmetoden och erkänt det första certifieringssystemet.
Mer information
EU-kommissionens pressmeddelande om EU-certifiering av koldioxidupptag
EU-kommissionens Frågor och svar om EU-certifiering av koldioxidupptag
Regeringskansliets Fakta-PM till Sveriges riksdag om förordningsförslaget om EU-certifiering av koldioxidupptag
Euractiv: EU Commission wants farmers, landowners to lead carbon removal push 2022-11-30
Altinget: Nordiskt i ledningen när kolinlagring ska få nya ramar
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur
+32 495 79 13 92