Lägesrapport: Bauhausinitiativet

Published On: 2023-02-13Last Updated: 2023-02-23

Över 100 miljarder euro har investerats i projekt kopplat till initiativet Ett nytt europeiskt Bauhaus genom olika EU-program och under perioden 2023–2024 kommer fler utlysningar.

I början av 2021 presenterade EU-kommissionen Ett nytt europeiskt Bauhaus (A New European Bauhaus, NEB). Ett nytt kreativt och tvärdisciplinärt initiativ där framtida sätt att leva formges, i skärningspunkten mellan konst, kultur, social inkludering, vetenskap och teknik. Målet är att bygga en hållbar och inkluderande framtid med design, kultur och kreativitet som utgångspunkt. EU-kommissionen menar att initiativet konkretiserar den gröna given, EU:s målsättning om klimatneutralitet till 2050, och visar fördelarna med den gröna omställningen i våra dagliga liv och de utrymmen där vi vistas. I januari 2023 publicerade EU-kommissionen den första lägesrapporten om initiativet. I rapporten presenteras de framsteg som har gjorts inom ramen för initiativet och ett utvärderingsverktyg.

Pris samt årliga utlysningar
Bauhausinitiativet har inget specifikt EU-program till sitt förfogande, men över 100 miljarder euro har investerats i NEB-projekt genom stöd från olika EU-program, framför allt från Horisont Europa men också från Kreativa Europa och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF). Under 2022 valdes de första sex ”fyrtornsdemonstratorer” ut inom NEB och under 2023 kommer ytterligare tio stycken att finansieras. En översikt över de kommande utlysningarna under 2023 – 2024 som rör NEB finns här.

Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT) publicerade den 16 januari en utlysning för att stödja och hjälpa till att främja Bauhausinitiativet. Utlysningen riktar sig till europeiska nystartade företag eller innovativa satsningar som utvecklar lösningar som är i linje med NEB:s värderingar. Samtliga kultur- och kreativa sektorer och branscher är välkomna att söka. Deadline för utlysningen är 13 mars. Ansök till New European Bauhaus Booster 2.0 här.

Inom ramen för initiativet delas även årligen pris ut för att stötta och uppmuntra projekt som ligger i linje med NEB:s principer. 2023 års priser kommer särskilt att fokusera på utbildning med anledning av Europaåret för kompetens. Sista ansökningsdag för pris är i januari varje år.

I november 2022 lanserades en ny europeisk Bauhaus-akademi som syftar till att främja gröna och digitala färdigheter inom byggsektorn. Akademin ska bidra till Europaåret för kompetens och särskilt vikt kommer läggas på att anordna utbildningar om hållbar konstruktion, cirkularitet och biobaserade material för att påskynda omvandlingen inom sektorn.

För mer information:
En översikt över de kommande utlysningarna under 2023 – 2024 som rör NEB finns här
Ansökan till New European Bauhaus Booster 2.0
Lägesrapport om New European Bauhaus
Läs mer om European Bauhaus Booster 2.0
Läs mer om Bauhaus-akademi här
Arkitektbyrån Tengboms insändare i Aktuell Hållbarhet om NEB

Kontaktperson på Central Sweden
Madeleine Olofsson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92