Central Sweden bidrar till ERRIN:s samrådssvar om Horisont Europa

Published On: 2023-03-08Last Updated: 2023-03-08

Vikten av smart specialisering och utvecklingsarbetet inom ramen för Partnerskap för regional innovation (PRI) är exempel som lyfts fram av Central Sweden i utformandet av European Regions Research and Innovations Network (ERRIN) samrådssvar om Horisont Europa. Samrådssvaret fokuserar på det nuvarande Horisont Europa-programmet och den kommande strategiska planen för Horisont Europa 2025–2027.

ERRIN lanserade i slutet av februari sitt samrådssvar om Horisont Europa. Samrådet syftade till att generera inspel för att utvärdera tidigare, nuvarande och framtida prioriteringar för EU:s forskningsprogram (Horisont 2020 och Horisont Europa) 2014–2027. ERRIN:s samrådssvar fokuserar på det nuvarande Horisont Europa-programmet och den kommande strategiska planen för Horisont Europa 2025–2027. I positionspapperet lämnas konkreta rekommendationer gällande respektive område där ERRIN anser att EU-kommissionen bör anta åtgärder.

Central Swedens inspel:
Central Sweden, via deltagande i nätverkets arbetsgrupp för Smart specialisering, har bidragit till diskussionerna och till skrivelser i positionen med utgångspunkt i medlemsregionernas prioriteringar. Exempelvis har vikten av smart specialisering och utvecklingsarbetet inom ramen för Partnerskap för regional innovation (PRI) lyfts fram av Central Sweden. I det framtagna samrådssvaret speglas detta genom att man rekommenderar att ytterligare uppmärksamma och utforska plastbaserade strategiska beslutsfattande verktyg och metoder som Partnerskap för regional innovation (PRI) baserat på smart specialisering (S3).

Bakgrund: 
Horisont Europa (HEU) är EU:s program för att främja forskning och innovation. För att utvärdera tidigare, nuvarande och framtida prioriteringar för Horisont Europa bjöd EU-kommissionen in till en samrådsperiod vilken gav möjlighet att kommentera resultaten, uttrycka åsikter om programmets design och genomförande samt identifiera framtida prioriteringar för Horisont Europas strategiska plan 2025–2027. Det Brysselbaserade nätverket ERRIN har över 100 medlemmar och strävar efter att stärka europeisk samverkan i regioners forsknings- och innovationsarbete.

För mer information:
Läs mer om ERRIN:s samrådssvar
Läs dokumentet med ERRIN:s samrådssvar
Läs mer om Horisont Europa samrådet på Central Swedens hemsida
Läs mer om Vinnovas Nyhetsbrev om Horisont Europa

Kontaktperson på Central Sweden
Madeleine Olofsson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42