Lagförslaget Gigabit Infrastructure Act presenterad

Published On: 2023-03-15Last Updated: 2023-04-06

Tillträde till befintlig infrastruktur, regleringar kring tillståndsgivning och tvistlösning, samordning av bygg- och anläggningsarbeten, digitalisering av administrativa metoder samt ankomstpunkter för fiber och nät i alla nya och renoverade byggnader är några av delarna i det nya lagförslaget som ska underlätta utbyggnaden av bredband på hastigheter över en gigabit per sekund. 

EU-kommissionen presenterade i februari 2023 förordningsförslaget Gigabit Infrastructure Act (GIA), som syftar till att underlätta utbyggnaden av bredband på hastigheter över en gigabit per sekund. Lagförslaget ersätter det nuvarande direktivet om minskade kostnader för bredband. Målet med GIA är att påskynda utbyggnaden av digitala nät med hög kapacitet, särskilt 5G. Den nya rättsakten innehåller uppdaterade regler som EU-kommissionen hoppas ska innebära lägre kostnader och minskad administrativ börda för att bygga ut bredband i medlemsländerna.

Gigabit Infrastructure Act ska:

  • Förenkla för operatörer att kunna utnyttja befintlig fysisk infrastruktur, vilket ska snabba på nätutbyggnaden. Det innebär att nätoperatörer, exempelvis energibolag, ska ge nätleverantörer som bygger ut höghastighetsbredband, tillträde till sin fysiska infrastruktur, exempelvis ledningar och stolpar.
  • Regleringar kring tillståndsgivning och tvistelösning i syfte att minska förseningar. Beslut om tillstånd ska fattas inom fyra månader från dess att en komplett ansökan mottagits.
  • Ökad samordning av bygg- och anläggningsarbeten mellan operatörer för elektronisk kommunikation och operatörer av andra nät som gas, vatten, el och transport.
  • Etablera digitaliserade administrativa metoder för operatörer som bygger ut gigabitnät.
  • Ankomstpunkter för fiber och nät i alla nya eller renoverade byggnader.
Bild från EU-kommissionen

Vad händer nu? 
Förslaget kommer nu att behandlas av Europaparlamentet och rådet (medlemsländerna), det vill säga att de båda lagstiftande institutionerna ska ta fram sina respektive förhandlingspositioner utifrån kommissionens förslag.

Öppet samråd deadline 19 maj
I samband med den preliminära överenskommelsen om GIA öppnades ett samråd om framtiden för elektronisk kommunikation. EU-kommissionen vill bland annat motta inspel om hur framtida utbyggnad av bredband ska bekostas, där ett tänkbart scenario är att de aktörer som drar nytta av den digitala omvandlingen på ett rättvist sätt bidrar till de investeringar som krävs. Läs mer och delta i samrådet här.

Bakgrund:
Det nuvarande direktivet om minskade kostnader för bredband antogs 2014 med målsättningen att minska kostnaderna och byråkratin för utbyggnaden av digital infrastruktur. EU-kommissionen menar dock att direktivet har ignorerats eller misstolkats i en stor del av medlemsstaterna, vilket är en av anledningarna till att kommissionen nu presenterar en förordning. Förordningen behöver inte införlivas i nationell lagstining utan blir lag i alla EU-länder direkt efter antagandet. De reviderade reglerna i förordningen bygger på direktivet om minskade kostnader för bredband vilken kommer fortsätter gälla till dess att GIA har antagits.

För mer information:
EU-kommissionen om de nya reglerna inom förslaget
Läs hela förslaget och arbetsdokumenten här
Läs mer om samrådet om framtiden för elektronisk kommunikation
Läs Regeringskansliets fakta-PM om förordningen

Kontaktperson på Central Sweden
Madeleine Olofsson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92