Riktade insatser till studenter från Ukraina i Erasmus+

Published On: 2023-03-15Last Updated: 2023-03-15

Språkkurser, kurser i kulturell integration, språkinlärningsverktyg och ekonomiskt stöd i form av stipendier riktat till studenter och personal från Ukraina är exempel på projekt som ska finansieras genom utökat anslag inom Erasmus+ under 2023.

EU-kommissionen antog i början av mars ett reviderat arbetsprogram för Erasmus+ 2023. Revideringen innebär att programmets totala budget för 2023 har höjts till ett nytt totalbelopp på 4,43 miljarder euro. Höjningen beror på att EU-kommissionen vill stärka prioriteringarna inom Erasmus+ vad gäller inkludering, aktivt medborgarskap och demokratiskt deltagande såväl som att främja den gröna och digitala omställningen i EU och internationellt. De utökade anslagen ska finansiera projekt som främjar utbildningsverksamhet och integrering i nya lärarmiljöer för människor som flytt kriget i Ukraina. Det kan bland annat omfatta språkkurser, kurser i kulturell integration, språkinlärningsverktyg eller stipendier till studenter och utbildare. Även verksamheter som stödjer organisationer, studenter och personal i Ukraina kan ansöka om finansiering.

De öppna ansökningsomgångarna riktar sig till offentliga och privata organ som är verksamma inom områdena utbildning, ungdom och idrott. Den 22 mars 2023 öppnar nästa ansökningsomgång vilken fokuserar på samarbete och insatser riktade mot studenter, utbildare och personal från Ukraina.

Bakgrund
Erasmus+ är att av EU:s mest välkända program och ger miljoner européer möjligheten att studera, praktisera, jobbskugga, delta i erfarenhetsutbyten och samarbeta kring sektorsspecifika frågor utomlands. Under programperioden 2021–2027 har programmet tilldelats en budget på 28 miljarder euro. Programmet har fyra huvudsakliga prioriteringar: inkludering och mångfald, digital omställning, miljö och kampen mot klimatförändringarna samt deltagande i det demokratiska livet.

För mer information:
Läs mer om det reviderade arbetsprogrammet för 2023

Kontaktperson på Central Sweden
Madeleine Olofsson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53

Kontaktperson på Central Sweden
Johanna Bond
Kontorschef

+32 496 30 69 58