Lägre elpriser och ökad tillväxt av gröna företag?

Published On: 2023-03-17Last Updated: 2023-04-02

Stärka EU:s gröna industrier, minska beroendet av fossila bränslen och samtidigt öka andelen förnybart – det kan sammanfatta de lagförslag och meddelanden som EU-kommissionen nyligen presenterat. Förslagen syftar till att nå ambitionen om en klimatneutral kontinent innan 2050.

I mitten av mars presenterade EU-kommissionen en rad lagförslag och meddelanden som berör industri- och energifrågor. Samtliga förslag är viktiga för genomförandet av den gröna given och dess målsättning att EU ska nå klimatneutralitet innan 2050. Ett delmål i detta arbete är 55 procents minskade växthusgasutsläpp till 2030. Industrisektorn är en av de viktigaste sektorer att fokusera på för att nå dessa målsättningar. Därtill har Rysslands invasion av Ukraina aktualiserat utmaningarna i EU:s inre energimarknad. För att hantera dessa utmaningar presenterade EU-kommissionen i mitten av mars en rad lagförslag och meddelanden:

Förslag som syftar till att nå lägre elpriser, minskat beroendet av fossila bränslen samt konsumenters rättigheter är exempel på förslag kopplat till reform av EU:s energimarknad. Syftet med förslagen kopplat till råvaror av avgörande betydelse, färdplanen för en europeisk vätgasbank och lagförslaget om netto-noll-industri är att öka tillväxten av gröna företag inom EU. På uppdrag av EU-ländernas stats- och regeringschefer har EU-kommissionen därtill presenterat en ny strategi för att stärka konkurrenskraften bortom 2030, även det med ambition om att bidra till att EU stärker framtidens gröna industrier.

För mer information
Utöver länkarn till EU-kommissionens meddelanden som listas ovan rekommenderas Europaportalens artiklar, bland andra:

Kontaktperson på Central Sweden
Johanna Bond
Kontorschef

+32 496 30 69 58

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42