Var med och forma Sammanhållningsalliansens position om EU:s framtida regionalpolitik

Published On: 2023-03-29Last Updated: 2023-03-30

Utmaningar, framtida ambitioner och förslag på vad som bör stärkas inom EU:s regionalpolitik – sammanhållningspolitiken, är några av de frågor som diskuterades under Sammanhållningsalliansens (#CohesionAliance) högnivåevent i mitten av mars. I samband med mötet öppnades ett samråd om den framtida sammahållningspolitikens utformning.

Sammanhållningsalliansen anordnade ett högnivåevent i mitten av mars för att diskutera EU:s framtida regionalpolitik – sammanhållningspolitiken, och dess utformning. Utmaningar, framtida ambitioner och förslag på vad som bör stärkas, samt diskussion om hur principen ”do no harm to cohesion” kan genomföras stod på agendan. Eventet inledde den reflektionsprocess som syftar till att sammanföra regionala och lokala företrädare samt EU och nationella institutioner för att göra regionalpolitiken starkare, enklare, mer effektiv och resultatinriktad.

I samband med eventet lanserades två uppmaningar riktade till lokala och regionala myndigheter. Dels att delta i Sammanhållningsalliansens samråd om regionalpolitikens framtida roll och utformning, dels en uppmaning om att delta i en enkät för att lämna goda exempel på hur sammanhållningspolitiken har stöttat städer och regioners utveckling i Europa.

Bakgrund
Sammanhållningsalliansen (#CohesionAlliance) är en koalition av intressenter som anser att EU:s sammanhållningspolitik fortsatt ska vara en hörnsten för EU i framtiden. Alliansen lanserades i oktober 2017 och är ett samarbete mellan europeiska kommuner och regioner och Europeiska regionkommittén. Flera europeiska nätverk, däribland CPMR, AER och CEMR, är aktiva deltagare i sammanhållningsalliansen. Sammanhållningsalliansen syftar till att stärka sammanhållningspolitiken och öka det territoriella genomslaget av EU-investeringar för att säkerställa att dessa är anpassade till Europas långsiktiga utmaningar.

För mer information:
Läs pressmeddelandet från högnivåeventet
Läs mer om sammanhållningsalliansen
Delta i sammanhållningsalliansens samråd
Delta i enkät om goda exempel

Kontaktperson på Central Sweden
Madeleine Olofsson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53

Kontaktperson på Central Sweden
Johanna Bond
Kontorschef

+32 496 30 69 58