Den inre marknaden firar 30 år

Published On: 2023-03-31Last Updated: 2023-04-02

Att undanröja hinder och fördjupa integrationen samt anpassa den inre marknaden utifrån nya geopolitiska förutsättningar är aspekter som EU-kommissionen betonar i det meddelande som publicerats för att fira att den inre marknaden fyller 30 år.  

EU-kommissionen offentliggjorde den 16 mars två meddelanden för att uppmärksamma att den inre marknaden fyller 30 år. Kommissionen betonar i meddelandena vikten av den inre marknaden som motorn för ekonomin och samhället i EU, och att den inre marknaden är den främsta drivkraften för ett konkurrenskraftigt EU. För att den inre marknaden fortsatt ska vara drivkraften menar man att det krävs att fler hinder undanröjs och att integration på marknaden ökar ännu mer. Dessutom lyfts det fram att den inre marknaden behöver anpassa sig till nya förutsättningar kopplade till den nuvarande geopolitiska situationen, inte minst för att lyckas med den gröna och digitala omställningen och förbli attraktiv för företag.  

EU-kommissionen menar därför att det är viktigt att man fokuserar på att genomdriva befintliga regler för den inre marknaden genom att säkerställa genomförandet av EU:s lagstiftning i medlemsländerna samt att undanröja nationella hinder för att bland annat främja ekonomisk integration. För att upprätthålla och fördjupa den inre marknaden och dra nytta av dess fulla potential krävs samverkan mellan den inre marknaden och nationella insatser. I meddelandet presenteras även förslag på hur man kan stärka EU:s konkurrenskraft på längre sikt. 

”Den inre marknaden har varit vår största tillgång för att skapa välfärd för EU:s invånare men också hjälpa oss hantera kriser som pandemin, klimatförändringarna och de ekonomiska följdverkningarna av Rysslands anfallskrig i Ukraina. Vi kan vara stolta över detta och vi måste göra vårt yttersta för att bli ännu starkare. Vi måste se till att EU:s lagstiftning och regelverk skapar ett företagsvänligt klimat.”

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen

För mer information:
Läs mer om den inre marknaden 30 år 

Kontaktperson på Central Sweden
Madeleine Olofsson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42