Lansering och kommande utlysningar inom European Urban Initiative

Published On: 2023-04-06Last Updated: 2023-04-06

Att främja innovation och förbättra kvaliteten på investeringar i stadsområden är syftet med European Urban Initiative (EUI). I maj 2023 publiceras kommande utlysningar inom initiativet för att främja urbana innovationsprojekt.  

EU-kommissionen har officiellt lanserat ”European Urban Initiative” (EUI) som syftar till att öka innovation och förbättra kvaliteten på investeringar i stadsområden. EUI är ett nyckelinitiativ inom sammanhållningspolitiken och ämnar till att driva hållbar stadsutveckling. Initiativet ska enligt EU-kommissionen stödja städer av alla storlekar, bidra till att bygga kunskap och kapacitet samt stödja innovativa lösningar för urbana utmaningar i hela EU.

Utlysningar för urbana innovationsprojekt
Inom initiativet kommer det att lanseras flera utlysningar för urbana innovationsprojekt. Initiativet kommer även stödja aktörer med kapacitet och kunskapsdelning om hållbar stadsutveckling. I oktober 2022 lanserades den första utlysningen inom EUI i syfte att stödja Bauhausinitiativet (utlysningen stängde nyligen). I maj 2023 publiceras den andra utlysningen för urbana innovationsprojekt med 120 miljoner euro för projekt som ämnar främja gröna städer, säkerställa hållbar turism och attrahera talanger. Utlysningen kommer finnas tillgänglig på EU:s finanseringsportal och Central Sweden kommer informera ytterligare om utlysningen när den presenterats.

För mer information:  
Läs mer om lanseringen av European Urban Initiative
Läs EU-kommissionens pressmeddelande om initiativet

Bild från EU-kommissionen

Kontaktperson på Central Sweden
Madeleine Olofsson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42