Så har förslaget om EU:s elmarknadsreform tagits emot
Att det ska bli lättare att sälja sitt elöverskott från solpanelerna på taket till sina grannar och långsiktiga avtal med garanterade energipriser är några av delarna i EU-kommissionens förslag på hur EU:s elmarknad ska reformeras. Något större marknadsingrepp i form av exempelvis pristak föreslås dock inte, trots efterfrågan från exempelvis Frankrike. Men det verkar ändå som att EU-kommissionens förslag lyckats med det nästan omöjliga uppdraget att göra både de flesta medlemsländer och aktörer ganska nöjda.
I mitten av mars 2023 presenterade EU-kommissionen sitt förslag på hur EU:s elmarknad ska reformeras för att minimera framtida prissvängningar, skynda på utfasningen av fossila bränslen samt att öka andelen förnybar energi. De höga energipriserna den senaste tiden har lett till att flera EU-länder, som till exempel Grekland, Spanien och Frankrike, har drivit på EU-kommissionen att ta fram reformförslaget. EU-kommissionen har emellertid varit tveksam då de bedömer att den nuvarande elmarknaden överlag fungerat väl, vilket flera länder hållit med om, däribland Danmark och Nederländerna. Sverige som ordförandeland har inte uttalat sig, men har tidigare motsatt sig en alltför stor reform. Dock konstaterar EU-kommissionen att Rysslands krig i Ukraina och användandet av energi som påtryckningsmedel lett till kraftigt ökade energikostnader och att den efterföljande krisen ändå visat att det funnits brister i marknadsdesignen. Därför annonserande EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen redan i september förra året att kommissionen skulle presentera ett reformförslag av elmarknaden och i januari inleddes den formella processen i form av ett samråd. Hur ingripande det skulle vara har det därefter spekulerats mycket i.
Två viktiga delar i reformförslaget är fler långsiktiga kontrakt för elproducenter och främjande av gemensam småskalig elproduktion, så kallade energigemenskaper. Den grundläggande prismekanismen på elmarknaden föreslås dock vara densamma även i framtiden. Det vill säga efterfrågan på el kommer vara styrande för elpriserna och att det inte ska vara en uppdelad marknad mellan fossilt och övriga energislag som Grekland föreslagit eller en hårdare prisreglering, som Frankrike gärna hade sett. Reformförslaget ser trots allt generellt ut att ha landat i god jord bland både svenska och europeiska aktörer samt länder även om det såklart finns synpunkter på vissa delar.
Så fungerar den så kallade korttidsmarknaden för el idag – priset på gas påverkar
På EU:s korttidsmarknad för el säljs den el som är billigast att producera först – oftast förnybart. När efterfrågan blir större säljs sedan elen som producerats i kärnkraftverk, därefter el från kol och sist el från gas som ofta är dyrast. Slutpriset sätts av priset på den dyraste energikällan.
Bilder från rådets infografik
Långsiktiga kontrakt för att uppmuntra investeringar i förnybar energi
Kommissionens förslag för att minska elprissvängningarna, det vill säga att minska gasprisets inflytande på korttidsmarknaden, är att främja fler långsiktiga kontrakt mellan köpare och producenter där priset sätts för en längre period. Denna sorts kontrakt ska stärka investeringsviljan i nya projekt, där elproducenterna garanteras kunna sälja elen till ett visst pris under en längre tid. I en intervju med Energiföretagens Second Opinion uttalar sig Europaparlamentariker Emma Wiesner positivt om denna sorts kontrakt men menar också att det finns risker med så pass stora marknadsingrepp.
Främjande av energigemenskaper – lättare att sälja egenproducerad el
Förslaget avser även underlätta för konsumenter att investera i vindkrafts- och solfångarparker och att det ska gå att sälja överskottsenergi från takmonterade solcellspaneler till sina grannar, inte bara till sin leverantör. Intresseorganisationen Svensk Solenergi ser positivt på att EU-kommissionen lyfter fram vikten av energigemenskaper och konstaterar att Sverige ligger ”långt efter andra europeiska länder och det här blir en tydlig uppmaning till vår regering att komma igång med det arbetet på allvar” enligt ett uttalande från VD:n Anna Werner.
Vad händer nu?
Den föreslagna reformen måste nu diskuteras internt, därefter förhandlas och slutligen godkännas av Europaparlamentet och medlemsstaterna i rådet innan den träder i kraft. Det ser just nu ut som att det svenska ordförandeskapet siktar på en så kallad allmän inriktning, en gemensam förhandlingsposition, innan utgången av ordförandeskapet, det vill säga innan siste juni. Kommissionens förhoppning är att det nya regelverket ska kunna vara på plats redan till vintern, men Euractiv rapporterar att det troligen kommer det ske först under våren nästa år.
Bakgrund: En del av EU-kommissionens nya gröna industripolitik
Under våren 2023 har EU-kommissionen lanserat en rad lagförslag och initiativ, inklusive elmarknadsreformen, som konkret berör industri- och energifrågor men som har det övergripande syftet att bidra till EU:s suveränitet, det vill säga ett sammanhållet EU gentemot globala aktörer (framför allt Kina, USA och Ryssland). Tillsammans utgör förslagen utgör således EU:s svar på USA:s Inflation Reduction Act, som subventionerar amerikanska företag inom grön teknik, samtidigt som det ska minska EU:s beroende av energi från Ryssland och av teknik, mineraler och metaller från Kina. Förslagen bidrar dock också tydligt till genomförandet av den gröna given och dess målsättning att EU ska nå klimatneutralitet innan 2050. Ett delmål i detta arbete är 55 procents minskade växthusgasutsläpp till 2030. Industrisektorn är en av de viktigaste sektorer att fokusera på för att nå dessa målsättningar.
Mer information
EU-kommissionens pressmeddelande om förslaget
Europaportalen: EU-reform ska ge stabilare elpriser och mer förnybart (2023-03-14)
Energiföretagens Second Opinion: Wiesner: ”kommissionen har stått emot” (2023-03-14)
Energiföretagens Second Opinion: Europa strider om elmarknadsreformen (2023-02-28)
Energiföretagens Tidning Energi: Långsiktiga kontrakt ska ge stabilare elpriser (2023-03-16)
Energy Post: Event summary: Electricity Market Design – how can reforms accelerate the Transition and help cut energy prices? (2023-03-31)
Euractiv: Spain aims for electricity market reform deal during EU Council stint (2023-04-04)
Euractiv: Academic: EU power market reform hits ‘political sweet spot’ but risks backfiring (2023-03-23)
Euractiv: In U-turn, Germany backs swift adoption of EU power market reform (2023-03-23)
Regeringens fakta-PM
Altinget: Sverige skyndar på elmarknadsreform i rådet – kan bli klart på fredag (2023-06-08)
Tips nummer 1!
Lyssna in intressanta diskussioner mellan både forskare och industrirepresenanter under Energiforsks webbinarium ”EU:s reform av elmarknaden – det innebär förslaget” nedan.
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur
+32 495 79 13 92