S3 Community of Practice (S3 CoP) – ny plattform för stöd i arbetet med smart specialisering

Published On: 2023-06-14Last Updated: 2023-08-23

Att ge regioner stöd och vägledning samt möjligheter till erfarenhetsutbyte, påverkansarbete och forum för dialog inom ramen för arbetet med smart specialisering. Det är syftet med EU-kommissionens nya plattform S3 Community of Practice (S3 CoP) som lanserades i mars 2023. Två nya S3-partnerskap och genomförandet av ett så kallat ”S3-forum” är några av nyheterna inom plattformen.  

Den 30 mars 2023 arrangerade EU-kommissionens generaldirektorat för stads- och regionalpolitik (DG REGIO) ett lanseringsevent för S3 CoP med fokus på hur regioner kan dra nytta av plattformen. Stöd till regioner som vill utveckla sina regionala innovationsstrategioer samt möjlighet till interregionalt samarbete och erfarenhetsutbyte mellan regioner i Europa är exempel på vad plattformen kan erbjuda. Nyligen presenterades två nya nya initiativ inom ramen för plattformen: två utlysningar om nya S3-partnerskap samt ett utkast på en större event, ett ”S3-forum”, som ska gå av stapeln i november 2023.

Syftet med S3 Community of practice (S3 CoP)
S3 Community of Practice kommer att tillhandahålla olika former av stöd och möjligheter till kollegialt lärande riktat till regionala myndigheter och andra intresserade organisationer som är involverade i arbetet med smart specialisering i EU.

EU-kommissionens hemsida för plattformen finns det även information om tre specifika arbetsgrupper inom platformen med syfte att skapa erfarenhetsutbyte kring arbetet med smart specialisering (baserat på innehåller i de nödvändiga villkor som är nya för programperioden 2021 – 2027):

  1. Innovationsspridning
  2. Industriell transformation
  3. Interregionalt samarbete

Dessa grupper kompletteras även av en övergripande expertgrupp som kommer mötas och diskutera utvecklingen av S3 som koncept.

Två utlysningar om att skapa nya S3-partnerskap
S3 CoP ska stödja och förvalta de tematiska S3-plattformar som lanserades 2015 och vilka har förgreningar i form av tematiska S3-partnerskap (TSSP). De tematiska partnerskapen syftar till att samla regioner som är intresserade av att initiera och utforska nya värdekedjor inom specifika prioriterade områden baserat på ett delat intresse för deras strategier för smart specialisering. Just nu har EU-kommissionen öppnat två utlysningar riktade till regioner som önskar starta nya TSSP inom valfria politiska områden. Sedan tidigare finns det exempelvis partnerskap inom vätgas, hållbar mobilitet och bioenergi.

S3 Forum i november 2023
För att samla regioner och andra organisationer som utgör basen i arbetet med S3 kommer S3 CoP arrangera så kallade S3 Forum. Inget forum har presenterats officiellt men medlemmarna i nätverket Vanguardinitativet har informerats om ett utkast på program. Mycket tyder på att eventet kommer arrangeras i Spanien i mitten av november 2023. Syftet är att skapa en mötesplats för de som arbetar med S3 och uppmuntra samarbete.

Mer information
Läs mer om S3 CoP på DG REGIOs hemsida
Läs mer om lanseringseventet av S3 CoP
Läs mer om utlysningarna av nya S3-partnerskap
Läs mer om S3 CoP:s övergripande expertgrupp

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42