Ingen ny lag om naturrestauring i EU?
En kompromiss med mindre krav från medlemsstaterna, ett nej (oavgjort) från miljöutskottet i Europaparlamentet men fortfarande en minimal chans att få till ett ja när hela parlamentet röstar i plenum i juli. Just nu ser det ut som att det inte kommer bli någon ny lag om naturrestaurering i EU, åtminstone inte denna gång.
I juni 2022 presenterade EU-kommissionen ett förslag om ett lagligt bindande mål om att minst 20 procent av EU:s land och hav ska vara under restaurering till 2030 samt att ytan grönområden i städer inte ska minskas. Förslaget har dock visat sig väldigt kontroversiellt och medfört tuffa förhandlingar i både Europaparlamentet och rådet (läs Central Swedens redogörelse för de tidigare turerna kring förslaget här). Så vad har hänt de senaste veckorna?
Rådet röstade ja till en mindre omfattande lagstiftning
Trots stor oenighet lyckades den 20 juni EU:s miljöministrar i rådet enas om en gemensam ståndpunkt (allmän inriktning). Aktuell Hållbarhet menar dock att ländernas kompromiss är en mycket urvattnad version av kommissionens ursprungsförslag med sänkta krav på hur stor del av mark och hav som ska återställas samt större flexibilitet kring miljöindikatorer rörande bland annat skogsmark. Medlemsstaterna menar dock att deras text istället bättre balanserar de ambitiösa målen för restaurering av naturen med den nödvändiga flexibilitet för medlemsländerna som krävs för att kunna genomföra lagstiftningen, än kommissionens ursprungsförslag.
Troligt nej från Europaparlamentet
Utskottet för miljö, hälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) röstade redan den 14 juni om förslaget men det stora antalet ändringsförslag gjordes att den slutgiltiga omröstningen fick flyttas fram till den 27 juni. Utfallet från tisdagens möte var dock oavgjort – 44 röster för och 44 röster emot. I praktiken innebär det ett nej, eftersom det krävs majoritet. Det finns dock en minimal möjlighet för förslaget att trots detta antas i plenum under sittningen 10–12 juli, där alla folkvalda parlamentariker deltar. Det skulle dock krävas att alla parlamentariker i vänstergruppen, den gröna gruppen, Socialdemokraterna samt en handfull eller två av den liberal gruppen skulle rösta för – en sådan koalition är med andra ord inte trolig, men inte omöjlig. Se sammansättningen av det nuvarande parlamentet här.
Men handlar det ens om naturrestaurering, höger vs. vänster, jordbruk vs. miljö utan istället om vem som utses som kommissionsordförande 2024-2029?
Det sias nu om att det kan finnas en underliggande orsak till att det till slut blev ett nej – ett politisk spel på hög nivå. Det verkar nämligen blossa upp till en intern strid i EPP mellan de två tyska partikollegorna Manfred Weber, gruppledaren i parlamentet och den nuvarande kommissionensordföranden Ursula von der Leyen. Och då blir frågan om nautrestaureringsförordningen ett tacksamt slagfält där hårddraget konflikten handlar om synen på klimatpolitik i stort och EU:s konkurrenskraft. Hjälper eller stjälper den gröna omställningen EU:s ekonomiska tillväxt? Är detta någon sorts politisk positionering inför av ny kommissionsordförande för mandatperioden 2024-2029?
Är detta slutet på sagan om förordningen om naturrestaurering?
Den som lever får se, som det brukar heta. Skulle det bli ett nej i Europaparlamentet i juli har kommissionen möjlighet att dra tillbaka förslaget för att sedan komma tillbaka med ett nytt i ett senare skede. Vi närmar oss dock slutet av den nuvarande mandatperioden (2019 – 2024) för både EU-kommissionen och Europaparlamentet, vilket gör att vi inte kan vänta oss något nytt förslag från den nuvarande kommissionen. Om nästa uppsättning av EU-kommissionen vill lägga fram ett nytt förslag beror på sammansättningen och den då rådande politiska viljan. Tydligt tecken på vart vindarna blåser kommer vi i alla fall se i resultaten från Europaparlamentsvalet, som hålls i juni 2024 (vars utkomst också påverkar vem som blir ordförande i EU-kommissionen.) Det är dock medlemsstaterna som utser ordförandekandidaten men det är parlamentet som ska godkänna.
Mer information
Rådets pressmeddelande om den allmänna inriktningen om förslaget om naturrestaurering (2023-06-20)
Sveriges Radio: Kontroversiell naturlag splittrar EU – ”Katastrof” (2023-06-27)
Aftonbladet: EU-parlament vill skrota naturrestaurering (2023-06-27)
Aktuell Hållbarhet: Kommentar: Här är kryphålen som Sverige förhandlat fram för naturskyddet (2023-06-20)
Aktuell Hållbarhet: Nej till restaurering av natur i EU – återstår litet hopp (2023-06-27)
Central Sweden: EU:s klimatpolitik till 2030 (nästan) klubbad – Vad händer nu? (2023-05-25)
EU-bloggen Brors och Elvis om Europa: Tjuvtricks och ”EU-Trump” när EU-högern kör naturlag nära haveri (2023-06-27)
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur
+32 495 79 13 92