Förslag om förstärkning av EU-budgeten 2024 – 2027

Published On: 2023-06-28Last Updated: 2023-09-13

Ökad möjlighet att använda medlen inom de sammanhållningspolitiska fonderna (såsom ERUF och ESF) för att finansiera strategiskt viktig teknik, det är ett av huvuddragen i EU-kommissionens förslag om förstärkning av EU-budgeten 2024 – 2027. EU-kommissionen hoppas att förstärkningen ska kunna godkännas innan årsskiftet.

I slutet av juni presenterade EU-kommissionens en översyn av EU:s långtidsbudget . I samband med detta presenterades ett förslag om en förstärkning av budgeten för åren 2024 – 2027. EU:s strategiska suveränitet är något som är centralt i EU-kommissionens förslag om ökade anslag. Ett av förslagen som kommer ur översynen omfattar en EU-plattform för strategisk teknik (STEP). STEP syftar till att öka investeringarna i kritisk och strategiskt viktig teknik som kan bidra till den gröna och digitala omställningen inom ramen för den gröna given och industriplanen för den gröna given.

Tre fokusområden för utveckling produktion av kritiska tekniker
I EU-kommissionens förslag om STEP pekas tre huvudområden ut som extra viktiga för ökad utveckling och produktion av kritiska tekniker:

  • Teknikintensiva och digitala tekniker, exempelvis mikroelektronik, högpresterande datorsystem, molnteknik, AI, robotik etc.
  • Ren teknik, exempelvis förnybar energi, elektricitet- och värmelagring, el-nät, förnybara drivmedel av icke-biologiskt ursprung etc.
  • Bioteknologi, exempelvis biomolekyler och dess användningsområden, läkemedel, medicinsk bioteknik etc.

Två övergripande insatser

STEP kommer inte i första hand finansieras av nya EU-medel, även om förslaget om en reviderad långtidsbudget innebär en förstärkning av vissa utvalda program på omkring 10 miljarder EUR. Plattformen ska istället bygga på befintliga program:

  • InvestEU
  • Innovationsfonden
  • Horisont Europa
  • Europeiska försvarsfonden
  • Faciliteten för återhämtning och resiliens
  • Programmet EU för hälsa
  • Programmet för ett digitalt Europa
  • De sammanhållningspolitiska fonderna (strukturfonderna)

EU-kommissionen föreslår ändringar dessa fonder och programs förordningar. Syftet är att ge medlemsländer och regioner möjligheten att överföra medel, kombinera finansiering från olika program och fonder samt rikta befintlig finansiering mot utvalda prioriteringar. EU-kommissionens ambition är STEP ska bidra till möjligheten att prioritera insatser mot strategisk teknik. Valet att nyttja dessa möjligheter ligger hos medlemsstaterna, förvaltande myndigheter och regionerna själva.

Projekt som lever upp till särskilda krav och bidrar till målen med STEP föreslås tilldelas en så kallad suveränitetsstämpel. Projekt som tilldelas stämpeln ska få tillgång till snabbare handläggning och ska kunna tilldelas stöd från program och fonder utan ytterligare ansökningsprocesser. Projekt som tilldelas suveränitetsstämpeln kommer kommuniceras via en suveränitetsportal som EU-kommissionen föreslagit att inrätta. På portalen ska även information om möjligheterna till finansiering inom de STEP-relaterade programmen och fonderna samlas och tanken är att främja flera investeringar och projekt samtidigt som visibiliteten över STEP-insatser ska öka.

Hur kan regional nivå påverkas av STEP?
Finansieringen till STEP kommer från befintliga program och fonder, däribland de sammanhållningspolitiska fonderna. Det är dock upp till ansvariga myndigheter i medlemsländerna, att avgöra hur man vill förhålla sig till att använda denna möjlighet. Denna frivillighet och det faktum att alla regioner ska ha lika möjligheter, oavsett utvecklingsgrad, att ta del av möjligheterna som STEP erbjuder var något som kommissionären för stads- och regionalpolitik, Elisa Ferreira nyligen lyfte fram i sitt tal om det reviderade förslaget om långtidsbudget som hon gav i Europaparlamentets utskott för regionalpolitik.

STEP innebär bland annat föreslagna ändringar i de gemensamma bestämmelserna för Europeiska Regionalfonden och sammanhållningsfonden (EU) 2021/1058) som innebär:

  • Att ett STEP-mål ska läggas till inom ramen för politiskt mål 1 och politiskt mål 2 mot vilka medlemsstater och andra berörda myndigheter kan välja att rikta medlen mot.
  • Tillägget gör det möjligt att ansöka om för-finansiering (pre-financing) på upp till 30 procent till det STEP-mål som nämns ovan, mellan 1 januari 2024 till 31 december 2024.
  • För-finansieringen möjliggör upp till 100 procent medfinansiering (ERUF-medel) till projekt som bidrar till målen inom ramen för STEP.
  • Denna finansiering gör det möjligt att investera och genomföra insatser som stöttar företag, utöver små och medelstora företag, förutsatt att investeringarna bidrar till STEP-målet och genomförs i mindre utvecklade regioner, övergångsregioner eller mer utvecklade regioner som har ett BNP/capita under EU:s genomsnitt.
  • Ytterligare ändringsförslag återfinns i förordningen för Europeiska socialfonden (ESF+). EU-kommissionen föreslår att inrätta en ny artikel (12a). Tillägget innebär samma möjligheter som de föreslagna ändringarna för ERUF, det vill upp till 30 procent för-finansiering  och 100 procent medfinansiering.

Utöver förändringarna i ERUF och ESF föreslås liknande flexibilitet i Horisont Europa, Faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF), Fonden för rättvis omställning (JTF), InvestEU och Europeiska försvarsfonden. För mer information om vad dessa förslag innebär, se förslaget till STEP-förordningen.

Vad händer nu?
EU-kommissionens förslag till reviderad långtidsbudget inklusive STEP-förordningen ska nu behandlas av Europaparlamentet och rådet innan det kan godkännas. EU-kommissionen har som ambition att hela förslaget ska godkännas innan årsskiftet.

Bakgrund
I janurai 2023 presenterade EU-kommissionen industriplanen för den Gröna given. I planen nämndes planerna på att föreslå en en Europeisk suveränitetsfond i samband med översynen av långtidsbudgeten. Uttalandet har sedan dess möts av kritik och flera medlemsstater och intresseorganisationer. Kritiker har varnat för att subventioner och statsstöd kan skapa en obalans på EU:s fria inre marknad mellan de länder som har resurserna (Tyskland, Frankrike pekas särskilt ut) att subventionera industrin och de som inte har samma investeringsmöjligheter. STEP anses vara en modifierad version av suveränitetsfonden som justerats utifrån det motstånd som förslaget om en suveränitetsfond mött. Det återstår att se hur reaktionerna blir på förslaget om STEP.

Mer information

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42