Spanska ordförandeskapets prioriteringar

Published On: 2023-08-23Last Updated: 2023-08-28

Återindustrialisering, strategisk autonomi, grön omställning, klimatanpassning, social och ekonomisk rättvisa samt europeisk enighet är prioriteringar som den spanska regeringen presenterat som viktiga inom ramen för sitt ordförandeskap i ministerrådet som sträcker sig från 1 juli till 31 december 2023. Förutom prioriteringarna kommer det spanska ordförandeskapet präglas av att slutföra förhandlingarna av en stor mängd lagförslag som helst ska slutförhandlas innan valet till Europaparlamentet 2024.

Den 1 juli inleddes det spanska ordförandeskapet i ministerrådet. Spanien efterföljde det svenska ordförandeskapet. Nu inleds en ny trio av ordförandeskap tillsammans med Belgien och Ungern.

När Spanien inledde sitt ordförandeskap beräknades det finnas omkring 120 lagförslag som ska förhandlas innan de kan godkännas. Med tanke på det EU-val som kommer hållas under det belgiska ordförandeskapet i juni 2024 kommer många av förhandlingarna att sinkas under de första månaderna av året fram till valet. Flera av ordförandeskapets prioriteringar inkluderar därför ett fokus riktat mot att slutföra dessa lagsförslag i så stor utsträckning som möjligt. Nedan är några av de lagförslag som Spanien prioriterar att slutföra:

Det spanska ordförandeskapets fyra överigpande prioriteringar är följande:

Industripolitiken på EU-nivå har fått ett rejält uppsving de senaste åren, nu senast med industriplanen för den gröna given samt förslaget om STEP. Det spanska ordförandeskapet är inget undantag och enligt priroritergingarna ska Spanien presentera en ny strategi för globalt ledarskap och ekonomisk säkerhet som bygger vidare på Versaillesdeklarationen om bland annat strategisk autonomi. De ska även främja filer som handlar om strategiskt viktig industri och teknik i EU samt lägga extra fokus på värdekedjor där Latinamerika ingår.

Här ska det spanska ordförandeskapet, göra sitt yttersta för den gröna omställningen, genom att bland annat främja en reform av EU:s elmarknad och att arbeta för att påskynda lagstiftningsärenden som är relaterade till ”Fit for 55”, såsom paketet för gas och vätgas samt regleringar för energieffektivitet, åtgärder för att minska avfall och mikroplaster, utformningen av hållbara produkter och produktionen av gröna bränslen.

Här vill ordförandeskapet arbeta för att EU ska införa gemensamma minimistandarder för bostadsbeskattning i medlemsstaterna, och bekämpa skattefusk. De vill även prioritera en översyn av budgetramen 2021–2027 och utvidga arbetstagarnas rättigheter för utsatta grupper.

Den spanska ordförandeskapet kommer att förespråka en fördjupning av den inre marknaden, slutförandet av bankunionen och kapitalmarknadsunionen och konsolideringen och förbättringen av gemensamma instrument såsom NextGenerationEU-fonderna. De vill även arbeta för effektivare och samordnad hantering av migrations- och asylprocesser, samt samordnat stöd för Ukraina och andra grannländer.

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42