Ansökningsomgång för ekonomiskt stöd till förnybar vätgasproduktion öppnar i höst

Published On: 2023-09-06Last Updated: 2023-09-13

Ekonomiskt stöd till ny produktion av förnybar vätgas är en av huvuddelarna i EU:s nya vätgasbank, vars första pilotauktion kommer att öppna för ansökningar i slutet av november.  

I slutet av augusti publicerade EU-kommissionen villkor och urvalskriterier för den planerade pilotauktionen för ekonomiskt stöd till produktion av förnybar vätgas i Europa. Auktionen är en del av EU:s vätgasbank och genomförs med medel från Innovationsfonden, som i sin tur finansieras med intäkterna från handeln med utsläppsrätter. De första pilotauktionerna kommer att öppna den 23 november och ansökningar ska göras genom EU:s ansöknings- och anbudsportal 

EU:s vätgasbank ska bidra till att skapa en marknad för förnybar vätgas. Idag kostar mer att producera vätgas med förnybar energi (så kallad grön vätgas) än med fossila bränslen (grå vätgas). Banken, som egentligen är mer av ett investeringsverktyg än en traditionell bank, siktar in sig på detta kostnadsgap. Genom banken kommer subventioner erbjudas genom ett omvänt auktionsförfarande, det vill säga de producenter som begär minst stöd vinner. Stödet kommer ges i form av ett fast pris per producerat kg vätgas under högst tio års drift. Observera att stödet endast går till ny produktion och inte befintlig, samt att det maximala stödet per producent inte kan övergå 265 miljoner euro. Stödet väntas också successivt minska vartefter produktionen blir allt mer lönsam. Denna första auktionsomgång kommer att ha en budget på 800 miljoner euro.  

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42