Vad planerar EU-kommissionen att presentera under år 2024?
Ett nytt EU-klimatmål för 2040, förslag som knyter an till EU-kommissionens ambitioner för EU:s industriella omställning och förtydliganden om vikten att klargöra och genomlysa EU-lagstiftning är några av de initiativ som ingår i EU-kommissionens arbetsprogram för 2024, vilket ungefär motsvarar en verksamhetsplan. Arbetsprogrammet innehåller dock många färre initiativ än vanligt då det är EU-val i juni nästa år.
Den sittande EU-kommissionen går nu in på sitt sista mandatår och den 17 oktober presenterades EU-kommissionens, vilket kan jämföras med en verksamhetsplan för det kommande året. I och med att det är val nästa år (EU-val den 9 juni) omfattar arbetsprogrammet endast ett mindre antal nya förslag (som presenteras i tabellen nedan) samt att ett större utrymme än vanligt åt att spegla de framsteg som gjorts under de gångna fyra åren. Ett tydligt fokus läggs också på det pågående och planerade arbetet som kommissionen gör för att de nya förslag att minska byråkratin och rapporteringsbördan som EU-lagstiftning bidrar till. Arbetsprogrammet är också en konkretisering av den politiska vision som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade under sitt linjetal till unionen i september.
Central Sweden noterar följande förslag som planeras under 2023/2024 av särskilt intresse för regional utveckling:
- Vissa krav inom hållbarhetsredovisning (CSRD) ska senareläggas med två år (från juni 2024 till 2026) samt att vissa krav inom taxonomin ska förenklas
- Ett EU-klimatmål för 2040
- En genomlysning av hur väl lagstiftning med påverkan på miljön följer principen om att förorenaren betalar (polluter pays priniciple). Genomlysningen omfattar även hur lagstiftning genomförs på medlemsstatsnivå.
- Stärkt europeisk vindkraft
- Initiativ om industriell koldioxidlagring
- En strategi för europeisk försvarsindustri
- En plan för avancerade material med betydelse för den europeiska industrin (plan on advanced materials for industrial leadership)
- En utvärdering av fonden Connecting Europa Facility 2021 – 2027, som medfinansierar infrastrukturstudier och -projekt
- En utvärdering av återhämtningsfonden Recovery and Resilience Facility
- En utvärdering av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF)
- Den nionde sammanhållningsrapporten
- Ett meddelande om anpassning av EU:s politik (troligen inklusive sammanhållnings- och jordbrukspolitik) och förberedelser inför en utvidgning av unionen
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt
transport och infrastruktur
+32 495 79 13 92
Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering
+32 496 30 69 42