Kommande initiativ för skogsövervakning och frivilliga långsiktiga skogsplaner
EU-omfattande skogsövervakning och frivilliga nationella långsiktiga skogsplaner är åtgärder som EU-kommissionen förväntas presentera i ett nytt lagförslag den 21 november. Syftet med förslaget är att främja tillgången till detaljerad och aktuell information om tillståndet och förvaltningen av EU:s skogar.
EU-kommissionen anser att det behövs en gemensam informationsbas om tillståndet i skogarna i EU, särskilt med tanke på skogarnas nyckelroll i den gröna omställningen. Det förslag som väntas presenteras den 21 november väntas således införa nya krav på skogsövervakning i enlighet med målen inom den gröna given och EU:s skogsstrategi 2030. Enligt kommissionen ska den nya lagen bidra till bättre underbyggda beslut inom skogssektorn och främja allmänhetens förtroende för skogsförvaltningen. Kommissionen hoppas också att initiativet kommer leda till minskad olaglig avverkning, att hållbar skogsförvaltning uppmuntras och belönas, samt att skogsbrukets anpassning till klimatförändringar främjas.
Det kommande initiativet förväntas även innehålla förslag på att på frivillig basis införa nationella långsiktiga skogsplaner. Dessa ska utarbetas av behöriga nationella myndigheter och innehålla medlemsstaternas strategiska vision för sina skogar och den skogsbaserade sektorn för de kommande 10, 30 och 50 åren. Planerna, som skulle ha gemensamma inslag och en allmän struktur, ska inte behöva godkännas av kommissionen.
Vad har varit reaktionerna på det kommande initiativet?
Hittills har reaktionerna varit blandade. Clientearth välkomnar förslaget på en EU-ram för skogsövervakning. Skogsindustrierna stöder också förbättrad datakvalitet och samarbete mellan medlemsländerna. De föreslår dock att kommissionen bör inkludera tydligare ansvarsfördelning, stärkt samarbete, gränsöverskridande insatser och åtgärder mot naturliga störningar i förslaget. Europaforum Norra Sverige (EFNS) och North Sweden European office är negativt inställda till förslaget och menar att en överstatlig satellitövervakning och en överstatlig skogsplanering går emot i principen om äganderätt, samt att skogsförvaltningen är något som bör vara på en nationell nivå och inte en EU-nivå.
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt
transport och infrastruktur
+32 495 79 13 92