Förordning ska minska metanutsläpp inom energisektorn
I mitten av november 2023 stod det klart att EU-parlamentet och rådet preliminärt har kommit överens om en ny lag om metanutsläpp. Förslaget innebär nya krav på rapportering samt implementering av åtgärder för att minska metanutsläpp från energisektorn. Endast den formella godkännandeprocessen från ministrarna och parlamentet är nu kvar för att lagen ska kunna träda i kraft och bli juridiskt bindande.
I december 2021 presenterade EU-kommissionen ett nytt förslag på förordning om att minska metanutsläppen i EU och för de globala leveranskedjorna. Metan är den näst största bidragande faktorn till klimatförändringar (efter koldioxid) och står för en tredjedel av den globala uppvärmningen. I mitten av november 2023 kom parlamentet och rådet överens om en lagtext utifrån kommissionens förslaget. Överenskommelsen kommer bara några veckor före COP28 där EU kommer att fortsätta sitt samarbete med internationella partner för att minska metanutsläppen.
Krav på importerad olja, gas och kol
Över 80 procent av den olja, gas och kol som förbrukas inom EU är idag importerad vilket gjort att det finns ett behov stort på att öka kraven även på de importerade fossila bränslen. Förordningen presenterar även omfattade krav på övervakning, rapportering och verifiering från och med den 1 januari 2027, där importörer måste påvisa att dessa krav uppfylls på produktionsnivå. Kommissionen vill även inrätta en transparensdatabas för metan för allmän åtkomst med rapporterade metanutsläppsdata från importörer och EU-operatörer.
Sveriges position
I det Fakta-PM som den dåvarande regeringen lämnade över till Riksdagen i början av 2022 välkomnade regeringen EU-kommissionens initiativ att minska metanutsläpp i energisektorn. De såg positivt på kraven på mätning, rapportering och åtgärder för att minska metanutsläpp i de olika sektorerna men underströk dock vikten av att det bör göras på ett kostnadseffektivt sätt och med lätthanterligt administrativt arbete.
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt
transport och infrastruktur
+32 495 79 13 92