Ny handlingsplan ska påskynda utbyggnaden av elnät
Att utvidga, digitalisera och effektivisera användningen av EU:s elnät är åtgärder som EU-kommissionen presenterar i sin nya handlingsplan. Syftet är att uppdatera elnäten för att öka överföringskapaciteten och möta de utmaningar som uppstår med den förväntade ökningen av elförbrukningen inom EU fram till 2030.
Den 28 november presenterade EU-kommissionen en ny handlingsplan som ska effektivisera och bidra till snabbare utbyggnad av elnäten då EU-kommissionen menar att det nuvarande elnätet inte har tillräckligt med kapacitet för den ökade mängden förnybar energi. Den växande efterfrågan på förnybar energi, ökande antal elfordon, samt behovet av vätgasproduktion, sätter press på elnäten och fram till 2030 förväntas elförbrukningen i EU öka med cirka 60 procent. Detta går med andra ord stick i stäv med det nya energieffektiviseringsmålet om minskad energianvändning med 20 procent till 2030. Denna målkonflikt har ännu inte kommit upp på agendan, varken i Sverige eller i EU, men är en fråga som kommer behöva hanteras.
Vad innehåller handlingsplanen?
Handlingsplanen är inte lagstiftande men innehåller 14 åtgärder som EU:s institutioner, medlemsländer och systemansvariga för överföring av el uppmanas att genomföra. Handlingsplanen innehåller bland annat åtgärder för att förstärka och främja långsiktig planering av elnät. Kommissionen ger ENTSO-E (det europeiska nätverket av systemansvariga för överföringssystem för el, däribland Svenska kraftnät ingår) en central del i handlingsplanen och bland annat får de i uppdrag att identifiera behoven för både land- och havsbaserade elnät, inklusive lagring och vätgasinfrastruktur. Handlingsplanen presenterar även vägledning för infrastrukturprojekt och en samarbetspakt lanseras för att öka engagemanget hos medlemsländerna, nationella tillsynsmyndigheter, och det civilsamhället.
Se nedan bild för fler åtgärder som kommissionen presenterar i sin handlingsplan.
Vad har handlingsplanen mötts av för reaktioner?
ENTSO-E, som har fått en central roll i handlingsplanen, välkomnar de åtgärder som kommissionen presenterar och kommer att stödja de föreslagna åtgärderna. WindEuropes VD Giles Dickson anser att handlingsplanen kommer med många positiva åtgärder och att det är ett steg i rätt riktning men han understryker dock att det krävs ytterligare brådskande åtgärder för att ta itu med de köerna av vind och sol som har ansökt om en nätanslutning.
Vad händer nu?
Kommissionen uppmanar medlemsländer, nationella tillsynsmyndigheter, ansvariga för överförings- och distributionsnät samt civilsamhället att delta i ett åtagande och tillsammans bidra till en ram som främjar tidigt deltagande från intressenter i utvecklingen av elnäten.
För mer information:
Se kommissionens frågor och svar om handlingsplanen
Se EU-kommissionens pressmeddelande
Läs det sammanfattande faktabladet
Tips! The Jolt är en ny podcast om energipolitik som täcker in globala energinyheter. Avsnittet nedan djupdyker i EU:s nya handlingsplan och ger en bra sammanfattning av innehållet.
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt
transport och infrastruktur
+32 495 79 13 92