Ny överenskommelse i det reviderade direktivet om industriutsläpp
Mindre förorenade utsläpp från industrianläggningar men också gruvor, gigafabriker för batteriproduktion samt jordbruksföretag med intensiv storskalig djurhållning är utkomsten av trilogförhandlingarna om det reviderade industriutsläppsdirektivet som avslutades i slutet av november. Kraven i förordningen kommer dock börja gälla först från och med 2028. Detta för att ge medlemsländerna tillräckligt med tid att anpassa sig till de nya reglerna.
I april 2022 presenterade EU-kommissionen ett förslag på att revidera industriutsläppsdirektivet, något som Central Sweden rapporterade om i slutet av förra året. I det reviderade förslaget vill kommissionen strama åt och minska påverkan på miljön och människors hälsa från industrins föroreningar samt öka allmänhetens tillgång till information och deltagande i beslutsprocesser. I november 2023 enades parlamentet och rådet om en kompromiss utifrån kommissionens förslag.
Sveriges ståndpunkt
I det fakta-PM som den dåvarande regeringen lämnade över till riksdagen 2022, stödjer de ambitionen om att förbättra effektiviteten i direktivet och minska föroreningar. Utvidgning av tillämpningsområdet och fokus på resurshushållning stöds, men med flexibilitet för olika miljöaspekter utifrån syftet att minska den totala miljöpåverkan och främjandet av teknik som minskar utsläppen av växthusgaser.
Vad händer nu?
De preliminära överenskommelserna kommer nu att presenteras för medlemsländernas företrädare i rådet samt parlamentets miljöutskott för godkännande. Om det blir ett godkännande måste överenskommelserna formellt antas av båda institutionerna igen innan revideringen kan träda i kraft.
Lagstiftarna kom överens om att förordningen ska börja gälla 2028 för att ge medlemsländerna tillräckligt med tid att anpassa sig till de nya reglerna.
För mer information:
Läs EU-kommissionens pressmeddelande
Se frågor och svar på det nya revideringsförslaget (2022-04-05)
Läs rådets slutsatser om överenskommelsen
Naturvårdsverkets informationssida om det nuvarande direktivet
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt
transport och infrastruktur
+32 495 79 13 92