Flera utvecklingsförslag i slutrapporten från Högnivågruppen om framtidens sammanhållningspolitik
En mer plats- och resultatbaserad sammanhållningspolitik som också är administrativt effektiv samt ”framtids- och krissäkrad”, det är huvuddragen i de förändringar som Högnivågruppen om framtidens sammanhållningspolitik lyfter fram i sin nya rapport. Tanken är att rapporten ska bistå i EU-kommissionens fortsatta arbete med att utforma framtidens sammanhållningspolitik.
Sedan januari 2023 har Högnivågruppen, som består av olika specialister inom SHP med bakgrund inom såväl politiken som akademin och civilsamhället, träffats nio gånger för att diskutera framtidens sammanhållningspolitik. I dagarna har gruppen presenterat sin slutrapport. Tanken är att rapporten ska ligga till grund för fortsatta diskussioner om framtidens sammanhållningspolitik och bistå såväl EU-kommissionen som andra EU-institutioner i arbetet med att forma framtidens sammanhållningspolitik. Viktigt att påpeka är att gruppen inte representerar EU-kommissionens åsikter.
Rapportens innehåll och rekommendationer
Rapporten präglas av beskrivningar av det värde som SHP har för den regionala nivån men också vilka utmaningar som regionerna och politikområdet står inför. Utifrån en rad rubriker har författarna försökt formulera rekommendationer om hur sammanhållningspolitiken kan förändras för att ytterligare uppfylla dessa syften och anpassas utifrån rådande samhällsutmaningar. Nedan följer några rekommendationer från rapporten som Central Sweden valt att lyfta fram utifrån en första övergripande analys:
Ovanstående rubriker är bara ett axplock av de rekommendationer som gruppen gör. Utöver dessa formulerar rapporten även reflektioner och förslag om SHP:s roll i relation till andra politikområden, hur SHP ska hantera en eventuell utvidgning av unionen och vilken budget som SHP kräver. Ta del av dessa skrivningar via länken till den fullständiga rapporten.
Högnivågruppens syfte och medlemmar
Högnivågruppen om framtidens sammanhållningspolitik tillsattes i januari 2023 i samband med att EU-kommissionen presenterade den åttonde sammanhållningsrapporten som Central Sweden tidigare rapporterat om. Gruppen består av personer med kompetens inom SHP-relaterade frågor utifrån framförallt tidigare uppdrag inom såväl politiken som akademin och civilsamhället.. Gruppen har fått uppdraget att ta fram en rapport för att bistå diskussionen om framtidens SHP samt genomföra högnivåmöten om SHP. Ett uppdrag som givits från EU-kommissionens Generaldirektorat för Regionalpolitiska frågor (DG REGIO) samtidigt som gruppen är fristående och gruppens åsikter speglas inte av EU-kommissionen. Mer information om gruppen samt länken till gruppens nio sammanträden under 2023 och 2024 finns att se via EU-kommissionens hemsida.
Mer information:
Läs mer om rapporten och ladda ner den fullständiga versionen
Läs mer om Högnivågruppen
Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering
+32 496 30 69 42