Ny EU-förordning: Net Zero Industry Act ska stärka Europas gröna teknik
Ökad produktion av nettonolltekniker, såsom solenergi, vindkraft och lagring av koldioxid är några av de sektorer som prioriteras i den nya EU-förordningen om nettonollindustri. Lagstiftningen ska även bidra till att minska beroendet av importerade teknologier och stärka EU:s konkurrenskraft inom grön teknik.
Den 29 juni 2024 trädde EU-förordningen om nettonollindustri i kraft (Net-Zero-Industry-ACT, NZIA). Förordningen är en del av EU:s gröna giv och industriella plan för att stärka EU:s konkurrenskraft inom grön teknik och uppnå klimatneutralitet till 2050. Förordningen syftar till att öka produktionen av nettonolltekniker inom EU och minska beroendet av importerade teknologier. NZIA utgör en del i EU:s mål att stärka sin konkurrenskraft inom industriområdet samt bli mer självständig i sin energiförsörjning.
Förordningen fastställer bland annat att:
- EU:s tillverkningskapacitet inom grön teknik ska nå minst 40 % av de årliga behoven till 2030.
- Påskyndade tillståndsprocesser för företag som etablerar anläggningar för tillverkning av nettonolltekniker och produkter.
- Inrättande av ”one-stop shops” som fungerar som gemensamma kontaktpunkter för projektansvariga och underlättar hela tillståndsprocessen.
- Främjande av offentlig upphandling och auktioner för att skapa och bibehålla efterfrågan på strategiska nettonolltekniker.
- En årlig lagringskapacitet för koldioxid på minst 50 miljoner ton till 2030, med krav på att medlemsländerna ska bidra med data om möjliga lagringsplatser och pågående projekt.
Strategiska tekniker
NZIA ska främja tillverkningen av ren teknik som stöder omställningen till ren energi och vars drift ger extremt långa, inga eller negativa utsläpp av växthusgaser. Förordningen omfattar åtta särskilt prioriterade sektorer: solceller och solenergi, elektrolysanläggningar och bränsleceller, vindkraft på land och förnybar havsenergi, hållbar biogas/biometan, batterier och lagring, avskiljning och lagring av koldioxid, värmepumpar och jordvärmeenergi samt nätteknik.
Kärnkraftens roll var en debatterad fråga inför omröstningen i Europaparlamentet och kärnteknik kom i slutändan med, dock inte som en prioriterad sektor. En uttömmande lista på samtliga 19 tekniker som omfattas av förordningen finns nedan.
NZIA innebär att tillverkningsprojekt för nettonollteknik som anses särskilt viktiga för EU kan erkännas som strategiska nettonollprojekt. Detta erkännande innebär att särskilda tidsfrister ska gälla för tillståndsprocessen, vilket kan leda till kortare handläggningstider.
Vad händer härnäst?
Frågan om nationella bestämmelser som kompletterar EU-förordningarna om kritiska råmaterial och nettonollindustrin bereds för närvarande inom Regeringskansliet.
Läs mer här
Förordningen om nettonollindustri
EU-kommissionens faktablad om förordningen för nettonollindustri
Tillväxtverket: Ansök om att få ett projekt erkänt som strategiskt nettonollprojekt
Euractiv: Net Zero Industry Act and the future of green industrial strateg
Central Sweden Förordningsförslag om netto-noll-industri – Främjande av grön teknik i EU
Statens geologiska undersökning: Strategiska nettonollprojekt för koldioxidlagring
Kontaktperson på Central Sweden
Elinor Jakobsson
EU-strateg inom innovation för grön omställning, industripolitik och digitalisering
+32 496 30 69 42