Blandade innovationsresultat för Sverige och de svenska regionerna

Published On: 2023-09-20Last Updated: 2023-09-27

Hur står Sverige och våra regioners innovationsprestationer i jämförelse med resten av EU länderna?  EU-kommissionen har nu släppt den årliga mätningen om hur medlemsländerna ligger till både på nationell och regional nivå. Sverige fortsätter att rankas som en av de ledande innovationsnationerna. Även Östra Mellansverige bibehåller sin roll som innovationsledare medan Norra Mellansverige har tappat placering jämfört med förra mätningen.  

I juli presenterade EU-kommissionen 2023 års upplaga av European Innovation Scoreboard (EIS) och Regional Innovation Scoreboard (RIS), vilket är EU-medlemsländernas prestation inom forskning och innovation på en nationell och regional nivå. Sverige placerar sig högt upp på listan och klassificeras fortfarande som en innovationsledare men har i år förlorat kampen om förstaplatsen till Danmark. Regionerna i EU har generellt en framåtgående trend där 211 av 239 regioner har en positiv utveckling. Östra Mellansverige befäster sin position som innovationsledare i den högsta kategoriseringen medan Norra Mellansverige tappar en placering mot tidigare år och kategoriseras i denna mätning under innovatörsmåttlig. 

Bilden visar EU:s medlemsländers resultat i mätningen. Bild från EU kommissionen 

Hur ser det ut för Sverige på nationell och regional nivå? 
Även om Sverige hamnade på en andra plats i årets mätning, anses de fortfarande vara en innovationsledare med prestation på 134,5 procent. Sveriges innovationskraft ökar också i en snabbare takt än för EU-genomsnittet och ligger särskilt i framkant när det kommer till livslångt lärande och utländska doktorander. Svagheter som går att utläsas är främst inom resursproduktivitet och det statliga stödet till näringslivets forskning- och innovationsarbete.  

På den regionala nivån fortsätter Sveriges regioner att utmärka sig med starka prestationer. Östra Mellansverige upprätthåller sin status som innovationsledare och bibehåller sin position i samma kategori som i den senaste mätningen 2021. Med en ökning över tiden på 7,9 procent, rankar de nu som nummer 32 bland alla EU-regioner.  Norra Mellansverige har tappat sin tidigare position som stark innovatör vid senaste mätningen. Där rankades de med en prestationsnivå på 100,7 procent men har i årets mätning sjunkit till 91,4 procent, vilket nu kategoriserar dem som måttliga innovatörer. Trots en fortsatt positiv trend med en ökning över tiden på 3,6 procent, har deras placering försämrats i årets mätning till plats 129 bland EU:s regioner, jämfört med plats 101 i den senaste mätningen. För mer detaljerad beskrivning av regionernas resultat hittar ni rapporten här. 

Bild visar resultatet på Sveriges regioner. Bild från EU-kommissionen

European Innovation Scoreboard (EIS) är en jämförande utvärdering av medlemsländernas forsking- och innovationsresultat på en nationell nivå. EIS fungerar som ett viktigt verktyg för att bedöma de relativa styrkorna och svagheterna i nationella forsknings- och innovationssystem. Resultatet kan underlätta för länderna att identifiera områden och vart fokus bör vara för att förbättra sina innovationsresultat.

I år släpptes även Regional innovation Scoreboard (RIS), vilket är en regional utvidgning av den nationella mätningen som släpps vartannat år. RIS bedömer de europeiska regionernas innovationsresultat utifrån ett begränsat antal indikatorer och syftar till att utvärdera och ge en omfattande översikt över hur regioner ligger till i sitt arbete. 

Både i den nationella och regionala mätningen delas länderna och regionerna upp i fyra olika kategorier beroende på sina resultat: (1) innovationsledare, (2) innovationsstarka, (3) innovationsmåttliga och (4) innovationssvaga.  

  • Innovationsledare – 125 % och över EU-genomsnittet 
  • Innovationstarka –100 % – 125 % av EU-genomsnittet 
  • Innovationsmåttliga –70 % -100 % av EU-genomsnittet 
  • Innovationssvaga – under 70 % av EU-genomsnittet 

Från ett internationellt perspektiv, visar mätningen att majoriteten av alla EU-länder har ökat sin innovationsprestation, men klyftan mellan ledande och mindre utvecklade länder består. Ett aktuellt ämne är därför att jämna ut skillnaderna och främja en rättvis tillväxt, vilket går i linje med en ny europeisk agenda för innovation. Medlemsstaterna deklarerade nyligen sitt stöd för agendan, vilket innebär att arbetet fortlöper.

Ett exempel på hur RIS:en för 2023 används är utlysningen Regionala knutpunkter för innovation (RIV) inom Horisont Europa. Sökande konsortier i utlysingen måste inkludera regioner med olika innovationsgrad utifrån RIS 2023. Det går att läsa hela rapporten om Regional Innovation Score här.

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42

Kontaktperson på Central Sweden
Emelie Johansson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53