Cirkulär ekonomi: Förslag på nya EU-regler för förpackningar och förpackningsavfall
Obligatoriska pantsystem, återanvändbara muggar och förpackningar vid take-away och färre onödiga förpackningar är några av delarna i EU-kommissionens förslag för att kraftigt minska EU:s förpackningsavfall.
Som en del i arbetet med den gröna given och övergången till en cirkulär ekonomi presenterade EU-kommissionen i slutet av november 2022 ett förslag om bland annat nya mål för återanvändning och återvinning av förpackningar för att minska det ökande avfallet. Enligt EU-kommissionen har EU:s förpackningsavfall, och då särskilt från plastförpackningar, skjutit i höjden sedan mitten av 2000-talet och är på väg att fortsätta växa fram till 2030.
För att vända trenden har EU-kommissionen lagt fram ett långtgående förändringsförslag av den nuvarande EU:s lagstiftning om förpackningar och förpackningsavfall, med målet att alla förpackningar ska vara återvinningsbara eller återanvändbara senast 2030. Det övergripande målet är att minska förpackningsavfallet med 15 procent jämfört med 2018 senast 2040 per EU-land per capita. Vidare kommer vissa förpackningstyper också att förbjudas, till exempel engångsförpackningar för frukt och grönsaker i matvarubutikerna och miniatyrförpackningar, till exempel hotellschampoflaskor.
Detta kommer betyda att företag framöver kommer att behöva erbjuda vissa produkter i återanvändbara och påfyllningsbara förpackningar. Till exempel kommer de flesta kaffe-to-go säljas i en återanvändbar kopp, eller en kopp som kunderna tar med sig själva år 2040. Alla EU-länder kommer också behöva införa pantsystem för plastflaskor och aluminiumburkar samt att alla avfallscontainrar ska ha samma märkning, det vill säga att samma symboler ska användas överallt i EU.
En svensk nationell remiss om lagförslaget gick ut i december.
Vad händer nu?
Förslaget om förpackningar och förpackningsavfall kommer nu att behandlas av Europaparlamentet och rådet (medlemsländerna). De båda lagstiftande institutionerna kommer gissningsvis anta sina respektive positioner under slutet av 2023. Troligen kan då förhandlingarna mellan Europaparlamentet och rådet sedan påbörjas under 2024 och den nya förordningen kommer att antas under 2024/2025.
Mer information
EU-kommissionens pressmeddelande om det nya lagförslaget
EU-kommissionens frågor och svar om det nya lagförslaget
Regeringskansliets Fakta-PM till Riksadagen om det nya lagförslaget (innehåller också preliminär svensk ståndpunkt)
Central Swedens artikel om EU:s handlingsplan för en cirkulär ekonomi
Intresseorganisationen Reloops sammanställning av förslaget
Euractiv: Brussels tables new reuse and recycling targets to slash packaging waste (2022-11-30)
Avfall Sverige om det nya förslaget
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur
+32 495 79 13 92