Cyperns kommissionär ska ansvara för EU:s havs- och fiskeripolitik

Published On: 2025-02-17Last Updated: 2025-02-21

Med fokus på hållbarhet och innovation ska Costas Kadis leda arbetet med att stärka EU:s maritima konkurrenskraft och minska beroendet av fossila bränslen. Ett arbete som är av stor betydelse för EU:s arbetet mot att bli klimatneutralt till år 2050.

Bildkälla: European Commission

Kadis har fått uppdraget att leda EU:s arbete för hållbar förvaltning av havsresurser och energiomställning inom fiske och odling av fisk- och skaldjur. Han tillträdde posten den 1 december 2024. Portföljen för havs- och fiskeripolitik är en av de politiskt tyngre portföljerna. Kadis, Cyperns EU-kommissionär, har tidigare haft flera ministerposter på hemmaplan, såsom utbildnings- och kulturminister, minister för jordbruk och landsbygdsutveckling och nu senast (2018-2023) miljöminister.

Uppdraget i korthet
Ursula Von Der Leyen har tilldelat Kadis en portfölj som sträcker sig över flera områden, bland annat ska han ta itu med följande:

Utveckla en strategi för att säkerställa att EU:s fiske och vattenbruk blir mer motståndskraftigt, konkurrenskraftigt och hållbart. Detta inkluderar att minska beroendet av fossila bränslen och främja övergången till förnybara energikällor.

Arbeta för att minska bränsleintensiteten för fiskeflottorna med minst 15 % jämfört med 2019 till år 2030 och skapa en koldioxidneutral fiskeindustri till 2050

Lyssna på och stödja de olika kustsamhällena, inklusive att hantera utmaningar som föråldrade fiskefartyg och brist på arbetskraft genom exempelvis generationsskiften, samt att minska klyftan mellan könen genom att stärka kvinnors roll inom fiskerinäringen.

Utforma och presentera en färdplan för en europeisk havspakt som sammanför olika politikområden för att främja en så kallad blå ekonomi (hållbar havsförvaltning och hållbar användning av havets resurser). Denna planeras att presenteras vid nästa globala havskonferens i Nice, Frankrike, den 9–13 juni 2025.

Leda arbetet med att bekämpa olagligt fiske och säkerställa lika villkor i partnerskapsavtal genom samarbete med länder utanför EU. Målet är att höja globala standarder. Kadis betonar också vikten av vetenskapligt stöd och samarbete med lokalsamhällen för att balansera miljömål och ekonomiska intressen.

Den gemensamma fiskeripolitiken
Kadis största uppgift är att säkerställa att den gemensamma fiskeripolitiken (Common Fisheries Policy, CFP) genomförs effektivt i alla medlemsländer. Fiskeripolitiken är en central del av EU:s arbete för att säkerställa hållbara fiskebestånd och minimera miljöpåverkan från fiske. Ett stort fokus i detta arbete blir att minska fiskerisektorns beroende av fossila bränslen och att främja övergången till förnybara energikällor.

Den övergripande utmaningen med den gemensamma fiskeripolitiken blir att hitta balansen mellan att främja hållbarhet samtidigt som konkurrenskraften stärks. Kadis, som många andra kommissionärer, har betonat vikten av att minska byråkratin och öka flexibiliteten för att möta dessa utmaningar.

En annan utmaning i arbetet blir att hantera fiskeflottornas kapacitet, särskilt med tanke på övergången till mer energieffektiva och klimatvänliga fartyg. Nya teknologier, som förnybara energikällor, kräver ofta tyngre utrustning, vilket kan leda till att fartyg överskrider de befintliga krav på mått och kapacitet. Detta är en komplex fråga som Kadis måste hantera för att säkerställa att fisket blir mer hållbart utan att begränsa förutsättningar för innovation.

Om den nya fiskekommissionären kan balansera EU:s klimatmål med ekonomiska intressen och samtidigt minska byråkratin återstår att se. De beslut som kommer att fattas under de kommande åren förväntas spela en avgörande roll i att forma en mer hållbar och konkurrenskraftig global fiskeriindustri.

För mer information:
Actions for sustainable and resilient fisheries, aquaculture and marine ecosystems
Europeiska kommissionen – Fishers of the future
Hearing of Commissioner. Costas Kadis. European Parliament
Uppdragsbrevet

Kontaktperson på Central Sweden
Madeleine Weller
Informationsansvarig

+32 496 30 69 55

Kontaktperson på Central Sweden
Philip Eriksson
EU-strateg inom Energi och klimat samt Transport och infrastruktur

+32 497 54 06 53