Detta ska EU-kommissionen presentera under 2025

Published On: 2025-02-21Last Updated: 2025-02-21

EU-kommissionens arbetsprogram för 2025 innehåller initiativ för att skapa ett mer effektivt och enklare EU. Arbetsprogrammet presenterar lagförenklingar och strategier som kommissionen kommer att arbeta med för att öka tillväxten, säkerheten och konkurrenskraften. Omnibuspaketen med lagförenklingsförslag blir därför särskilt viktiga. 

Vad innehåller kommissionens arbetsprogram? 

Den 11 februari presenterade EU-kommissionen sitt arbetsprogram för år 2025 som har mottot “Moving forward together: A Bolder, Simpler, Faster Union”. Varje år presenterar kommissionen sitt arbetsprogram, som beskriver vilka initiativ som kommissionen kommer att arbeta med under året. Initiativen omfattar både strategier och lagstiftningsförslag, och ligger i linje med kommissionens konkurrenskraftskompass, som presenterades i januari. Kompassen är EU:s nya vägledande strategi och ersätter i praktiken den gröna given från förra mandatperiod. Arbetsprogrammet kan ungefär således ses som en årlig verksamhetsplan för kommissionen.

Till arbetsprogrammet presenterade kommissionen för första gången även ett meddelande om genomförande och förenkling. Meddelandet är nytt för i år och betonar hur kommissionen ska arbeta med förenklingar de kommande fem åren, bland annat genom att minska onödig byråkrati samt förbättra hur EU-lagar stiftas och implementeras. 

Arbetsprogrammet för 2025 innehåller även flera så kallade omnibuspaket. Ett omnibus-paket är ett eller flera lagförslag som omfattar ändringar i flera andra lagstiftningar. De planerade omnibuspaketen syftar till att förenkla lagstiftning som exempelvis berör små- och medelstora företag, jordbrukspolitik och hållbarhetsredovisning. Att EU-kommissionen vill förenkla lagstiftning som nyss antogs är ovanligt, men speglar den pressade situation som kommissionen ser att EU befinner sig i. 

Statistik från EU-kommissionens arbetsprogram 2025

Bildkälla: EU-kommissionen 

Vad kommer kommissionen att fokusera sitt arbete på?
Arbetsprogrammet understryker ökad konkurrenskraft, säkerhet och ekonomisk resiliens i EU.  Arbetsprogrammet fokuserar på följande sju områden: 

  1. Hållbart välstånd och konkurrenskraft 

Kommissionens nya konkurrenskraftskompass ska bidra till ökad hållbar tillväxt, bland annat genom att främja start-up företag inom EU. Den nya given för ren industri, som presenteras den 26 februari, lyfts fram som central för att minska koldioxidutsläppen med 90 % till 2040. 

       2. Försvar och säkerhet 

Kommissionen prioriterar att stärka EU:s försvarsindustri, särskilt med tanke på det aktuella geopolitiska läget. Tillsammans med NATO planerar kommissionen att göra strategiska investeringar för att stärka EU:s strategiska autonomi, det vill säga EU:s självförsörjning. Kommissionens beredskapsstategi kommer i synnerhet att fungera som en viktig grund för att stärka EU:s framtida krisberedskap. 

       3. Stärka människor, samhällen och EU:s sociala modell 

EU:s sociala modell är något som kommissionen vill bevara men modernisera genom en handlingsplan som tar hänsyn till tekniska, demografiska och sektoriella förändringar ur ett social rättsligt perspektiv. Handlingsplanen kommer inte innehålla någon lagstiftning i och med att socialpolitik är en nationell kompetens. Kommissionen vill upprätta en “Union of Skills”, en kompetensunion, där alla européer har tillgång till den utbildning och träning de behöver. 

       4. Upprätthålla européers livskvalitet 

En vision och handlingsplan för jordbruk och livsmedel presenterades den 20 januari. Under andra kvartalet kommer även ett omnibuspaket för att förenkla nuvarande rapporteringskrav inom den gemensamma jordbrukspolitiken för att underlätta för europeiska bönder. Kommissionen ska också se över lagstiftningarna för fiskeri, där den nya havspakten ska fungera som ett ramverk för en blå ekonomi i EU.  

       5. Skydda demokratiska värderingar 

Kommissionen ska även presentera flera initiativ för att bevara den demokratiska grunden i EU. Bland annat kommer kommissionen att arbeta för att motverka misinformation och desinformation, samt att förbättra existerande jämställdhetsstrategier och skapa en ny antirasismstrategier för att motverka diskriminering.  

       6. Främjandet av globala partnerskap 

Ett strategiskt arbete ska genomföras för att stärka kommissionens relationer i Döda havet, Indien, Mellanöstern och Ukraina ur ett ekonomiskt och säkerhetsperspektiv. 

       7. Förbereda EU inför framtiden 

Kommissionen lägger fram ett nytt förslag på långtidsbudget och därmed se över hur budgeten bättre kan användas för att nå EU:s gemensamma mål. 

Vad händer nu?
Under första kvartalet presenterar kommissionen följande strategier och lagstiftningar: 

  • Första omnibuspaketet om hållbarhetsredovisning och taxonomin (klassificering av hållbara investeringar) 
  • Andra omnibuspaketet om investeringsförenkling 
  • Giv för ren industri 
  • Handlingsplan för prisvärd energi 
  • Meddelande om en spar- och investeringsunion 
  • Handlingsplan för en AI-kontinent  
  • Färdplan för att fasa ut import av rysk energi 
  • Vitbok om framtiden av europeiskt försvar 
  • EU:s beredskapsstrategi 
  • Kritisk medicin akt 
  • Ny europeisk intern säkerhetsstrategi 
  • Ny gemensam strategi för returer 
  • Union of Skills 
  • Färdplan för kvinnors rättigheter 

Kommissionen har redan presenterat nedan under januari och februari: 

Mer information
Ta del av kommissionens arbetsprogram i sin helhet
Pressmeddelande om arbetsprogrammet 2025
EU-kommissionens arbetsprogram för åren 2007-2025
Ta del av meddelandet om genomförande och förenkling i sin helhet

  

Kontaktperson på Central Sweden
Masstewal Mekuriaw
Informationsansvarig

+32 496 30 69 58