Direktörsmöte i Vanguardinitiativet

Published On: 2023-06-19Last Updated: 2023-06-28

Diskussioner om implementeringen av en nätverksbaserad finansieringsmekanism (VInnovate) och information om Industriplanen för den gröna given, Regionala Knutpunkter för Innovation (RIV) och S3 Community of Practice (S3 CoP) präglade Vanguardinitiativets nätverksmöte som genomfördes i Bryssel den 15 juni.

Vanguardinitiativet, det nätverk där samtliga av Central Swedens medlemmar ingår, genomförde sitt årliga direktörsmöte den 15 juni 2023. Mötet, som sammanför regionala utvecklingsdirektörer och tjänstepersoner fokuserade på den Interregionala finansieringsmekansim, kallad VInnovate, som nätverket kommer implementera under 2024. Under mötet deltog även flera representanter från EU-kommissionen som gav uppdateringar om Industriplanen för den gröna given, Regionala Knutpunkter för Innovation och S3 Community of Practice (S3 CoP).

VInnovate – Vanguardinitiativets egen finansieringsmekanism
En av Vanguardinitativets grundläggande ambitioner är att bidra till interregional samverkan utifrån arbetet med smart specialisering. Under flera års tid har nätverket varit en aktiv part i att föreslå, påverka och driva olika initiativ för att öka möjligheterna till detta, exempelvis via påverkansarbetet som låg till grund för att skapa Interregionala Innovationsinvetseringar (I3). Sedan januari 2022 har nätverket arbetat med att forma en egen finansieringsmekanism som kan utgöra ett komplement till befintliga EU-fonder och program. Nedan följer kortfattad information om VInnovate:

  • VInnovate ska, gruppera och anpassa regionala medel/instrument (av olika slag och karaktär) för att upprätta interregionala finansieringsstöd som stöttar företagsledda (små och medelstora företag) och interregionala demonstrationsprojekt. Mer detaljerad information finns i det bakgrundsdokument som VI tagit fram om VInnovate.
  • Nio ”kärnregioner” inom VI har anslutit sig till att ingå i VInnovate och fem ”andralagsregioner” står på tur för att ingå i mekanismen
  • VInnovate ska finansieras med hjälp av medel som allokeras från deltagande regioner (regioner som ansluter sig till mekanismen) och kan utgöras av exempelvis ERUF-medel, egna medel eller andra medel. Det finns inget krav om vilken finansieringskälla regionerna använder.
  • VInnovate ska genomföra sina första utlysningar under våren 2024.
  • Det diskuteras just nu om VInnovate ska integreras med en ansökan till utlysningen om Regionala Knutpunkter för innovation (RIV).

Information om Industriplanen för den gröna given, Regionala Knutpunkter för innovation (RIV) och S3 CoP
På mötet deltog flera representanter från EU-kommissionen för att presentera några av de frågor som just nu är aktuella på innovations- och industriområdet. Crispin Waymouth, biträdande enhetschef på Generaldirektoratet för den inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag (GROW) gav en uppdatering arbetet med Industriplanen för den gröna given. Yekaterina Novikova, biträdande enhetschef på Generaldirektoratet för Forskning och Innovation (DG RTD) informerade om En ny Europeisk agenda för innovation med fokus på RIV. Hon meddelade bland annat att ny information om medfinansieringsfrågan för RIV-ansökningar kommer presenteras på utlysningssidans faktasida inom kort men att det i slutändan är upp till förvaltande myndigheter att avgöra medfinansieringsfrågan. På mötet delgav även Wolfgang Munch, biträdande enhetschef på Generaldirektoratet för stads- och regionalpolitiska frågor (DG REGIO) det senaste om arbetet med den nya plattformen för stöd i arbetet med smart specialisering, S3 Community of Practice (S3 CoP). Presentationerna efterföljdes av en diskussion där flertalet direktörer lyfte frågan om medfinansiering av RIV och vikten av att skapa förutsättningar på EU-nivå som gynnar industriella etableringar inom EU.

Bakgrund
Vanguardinitiativet är ett europeiskt nätverk med syftet att leverera tillväxt och jobb för medlemsregionerna genom industriledd interregionalt samarbete och gemensamma investeringar på grundval av smart specialisering. Nätverket bildades 2014 och är en inflytelserik röst för det regionala perspektivet i utformningen och genomförandet av EU:s innovation- och industripolitik. Region Dalarna anslöt 2015, Region Örebro län 2017 och Region Gävleborg 2018.

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42