En kompass för konkurrenskraft – En ny vägledare för EU 2024-2029

Published On: 2025-01-29Last Updated: 2025-02-21

Fokus på innovation, grön omställning och ett mer självständigt EU ska leda till ett konkurrenskraftigare EU. Den nya kompassen kommer mycket troligen få den strategiska roll som den gröna given hade under föregående mandatperiod. 

Den 29 januari presenterade den nya EU-kommissionen sitt första stora initiativ, en kompass för konkurrenskraft. Denna ska rama in EU-kommissionens arbete under 2025 – 2029. Kommissionen benämner kompassen som en vägledare för EU, vilket gör att den troligen kommer ta över den strategiska roll som den gröna given hittills fyllt (och Europa 2020-strategin dessförinnan). Den nya kompassen kan sägas omsätta von der Leyens politiska riktlinjer och rapporterna från Mario Draghi och Enrico Letta till politiska förslag. Kompassen utgår till och med på de tre pelarna i Draghi-rapporten: att överbrygga innovationsklyftan med USA och Kina, utfasning av fossila bränslen och stärkt konkurrenskraft samt att öka säkerheten samtidigt som det externa beroendet (av bland annat teknik och råvaror) minskas.

Den första pelaren fokuserar på innovation, konkurrenskraft och företagande med målet att komma i kapp USA och Kina. Bland utmaningarna som lyfts fram är att företag i EU har svårt att skala upp, det vill säga många start-upföretag som inte kommer förbi det första stadiet. Vidare kopplas även arbetet med digitalisering på. Här lyfts vikten av spetsteknik fram och att Europa kan använda digital teknik för att öka sitt välstånd, främja innovation och bidra till ökad säkerhet.

Följande initiativ kommer att presenteras under mandatperioden kopplat till den första pelaren:

  • Start-up and Scale-up Strategy [Q2 2025]
  • 28th regime [Q4 2025 – Q1 2026]
  • European Innovation Act [Q4 2025 – Q1 2026]
  • European Research Area Act [2026]
  • AI Factories Initiative [Q1 2025],
  • Apply AI, AI in Science, and Data Union Strategies [Q3 2025]
  • EU Cloud and AI Development Act [Q4 2025 – Q1 2026]
  • EU Quantum Strategy [Q2 2025] and a Quantum Act [Q4 2025]
  • European Biotech Act and Bioeconomy Strategy [2025-2026]
  • Life Sciences Strategy [Q2 2025]
  • Advanced Materials Act [2026]
  • Space Act [Q2 2025]
  • Review of the Horizontal Merger Control Guidelines
  • Digital Networks Act [Q4 2025]

Den andra pelaren ska fokusera på utfasning av fossila bränslen och konkurrenskraft. Målsättningen är egentligen densamma som i den europeiska gröna given – klimatneutralitet till år 2050. Dock lyfts konkonkurrensvinsterna i detta fram på ett mycket tydligare sätt, exempelvis kommer kommissionen här arbeta för att skapa överkomliga energipriser, att locka till sig gröna industrisatsningar till EU och att främja ren industri och cirkulära affärsmodeller.

Initiativ som kommer presenteras under den andra pelaren:

Den tredje och sista pelaren handlar om att stärka EU:s ekonomiska trygghet genom att minska EU:s beroenden av råvaror, metaller och mineraler, tekniska komponenter men även kritiska läkemedel. En del i att göra EU mer oberoende är att se över lagstiftningen som styr offentlig upphandling. Fokus kommer bland annat ligga på att stabilisera och säkra leveranskedjor och en fri och rättvis handel. Till detta hör också beredskap och behovet av att stärka en gemensam försvarspolitik.

Initiativ som kommer att presenteras under den tredje pelaren:

Till de tre pelarna tillkommer även fem så kallade horisontella möjliggörare:

En drastiskt minskning av den regulatoriska och administrativa bördan genom förändringar i redan (ofta nyligen) antagen EU-lagstiftning. En del i arbetet är det kommande så kallade Omnibus-förslaget (ett lagförslag som omfattar ändringar i flera andra lagstiftningar) som ska förenkla hållbarhetsrapportering, lagstiftningen som rör identifiering, hantering och redovisning av risker kopplade till mänskliga rättigheter och miljö i leverantörsled (due dilligence) och taxonomin. Omnibus-förslaget ska presenteras den 26 februari.

EU-kommissionen ser EU:s inre marknad som motorn för konkurrenskraft, men att den i dagsläget inte fungerar fullt ut. Fokus kommer bland annat ligga på att förbättra tillgången till den

Som en del i arbetet med att stärka den inre marknaden nämns faktiskt också sammanhållningspolitiken. Kommissionen ser en modern sammanhållningspolitik som avgörande för att stärka tillväxt, minska skillnader och att stärka den inre marknadens konkurrenskraft, samtidigt som oilitiken ska stötta regioner och samhällen i deras långsiktiga utveckling och i arbetet med att få med de sociala delarna av den gröna omställningen (rättvis omställning).

Kommissionen menar att EU saknar en effektiv kapitalmarknad som omvandlar sparande till investeringar. Kommissionen kommer därför att presentera en europeisk spar- och investeringsunion för att öka investeringarna i EU. En del i detta arbete är också en ny EU-budget som kommer att effektivisera tillgången till EU-medel i linje med EU:s prioriteringar.

För att säkerställa en god matchning mellan tillgänglig kompetens och arbetsmarknadens efterfrågan kommer kommissionen att presentera ett initiativ för att bygga en union av färdigheter med fokus på investeringar, vuxen- och livslångt lärande och att attrahera och integrera kvalificerad arbetskraft från utlandet och erkännande av olika typer av utbildning för att möjliggöra för människor att arbeta i EU.

Kommissionen avser arbeta med medlemsstaterna för att säkerställa genomförandet av gemensamma EU-politiska mål, identifiera gränsöverskridande projekt av europeiskt intresse och driva relaterade reformer och investeringar. I detta sammanhang lyfter även kommissionen fram nästa fleråriga budgetram och att den kommer att omfatta en konkurrensfond. 

Vad händer nu?
Kompassen i sig innehåller inte någon lagstiftning, utan utgör mer en politisk viljeinriktning. De olika initiativen som omfattas av kompassen, varav flera utgör konkreta lagstiftningsförslag, kommer nu att börja presenteras. Bland de första återfinns en ny giv för ren industri, handlingsplanen för överkomliga energipriser samt ett förenklingsförslag som bland annat kommer beröra hållbarhetsredovisning. Alla tre väntas presenteras den 26 februari.

Läs mer
Ursula von der Leyens tal där hon presenterar kompassen: Speech by the President at the European Parliament Plenary
Detta ska den nya EU-kommissionen göra inom de första 100 dagarna – Central Sweden
Läs de politiska riktlinjerna i sin helhet här
Politico: Meet the commissioners: Class of 2024 (2024-11-27)
Europaportalen: EU-kommissionen vald – dessa blir de första politiska frågorna (2024-11-27)
Knäckfrågan inför EU:s nästa långtidsbudget – Var ska pengarna komma ifrån? – Central Sweden
Storm i ett vattenglas eller radikal förändring av EU-budgeten? – Central Sweden
Greklands kommissionär föreslås ansvara för transport och turism – Central Sweden
Jessika Roswalls uppdrag som EU-kommissionär om hon klarar utfrågningarna – Central Sweden
Uppdraget till den tilltänkta kommissionären för energi och bostäder Dan Jørgensen – Central Sweden
Fransmannen Stéphane Séjourné föreslås få den tunga industriportföljen i EU-kommissionen – Central Sweden
EU:s första försvarskommissionär står inför stora utmaningar – Central Sweden

Mer om den framtida EU-politiken avhandlas under Studio Bryssels andra avsnitt, Central Swedens öppna webbsändning

Poddtips!
Det europeiska medieföretaget Euractiv har ett väldigt bra avsnitt om kompassen.

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
Kontorschef

+32 495 79 13 92

Kontaktperson på Central Sweden
Elinor Jakobsson
EU-strateg inom innovation för grön omställning, industripolitik och digitalisering

+32 496 30 69 42

Kontaktperson på Central Sweden
Philip Eriksson
EU-strateg inom Energi och klimat samt Transport och infrastruktur

+32 497 54 06 53