EU:s fonder och program 2021–2027 – en guide

Published On: 2023-09-12Last Updated: 2023-09-20

Vad är skillnaden på strukturfonder och sektorsprogram? Vad finansierar de olika fonderna och programmen? Hur söker man finansiering? Det kan du läsa mer om i Sveriges regioner och kommuners guide till EU:s fonder och program. 

EU:s fonder och program är utformade för att stödja och främja de övergripande målen och politiken inom EU. Under programperioden 2021–2027 finansierar EU projekt inom en uppsjö av olika fonder och program. Programperioden

har ett särskilt fokus på att främja en hållbar och digital omställning, med ledande prioriteringar kopplade till klimatåtgärder. Samarbete över region- och landsgränserna är fortsatt viktigt i denna programperiod, med Interregprogrammen och sektorsprogram som Horisont Europa som viktiga verktyg.

För att vägleda i EU:s finansieringslandskap har Sveriges kommuner och regioners (SKR) tagit fram en guide som presenterar närmare 40 olika fonder och program. Guiden innehåller även kontaktinformation till de ansvariga myndigheterna och de nationella kontaktpunkterna. I guiden finns det även information om hur ansökningsprocessen funkar, kopplat till varje program.
Läs SKR:s guide i sin helhet här.    

EU strukturfonder – minska regionala skillnader och öka sammanhållning i Europa
EU:s strukturfonder syftar till att minska skillnaderna mellan regionerna och att bidra till en ökad sammanhållning i Europa. Under 2021–2027 finns fem övergripande mål för EU:s strukturfonder (se nedan). I Sverige genomförs åtta strukturfonder som ska bidra till att uppfylla de målen. Exempel på strukturfonder är europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), Europeiska socialfonden (ESF) samt Asyl-, migration-, och integrationsfonden (AMIF). Ett viktigt verktyg för att uppnå ökad samverkan mellan regioner är Interreg-programment som finansieras av ERUF.   

Strukturfonderna har en öronmärkt finansiering till aktörer inom en specifik region eller ett land inom EU. Exempel på sådana programområden är Norra Mellansverige (Dalarna, Gävleborg och Värmland) och Östra Mellansverige (Uppsala, Östergötland, Örebro län, Sörmland och Västmanland). En aktör i t.ex Dalarna som söker finansiering från ERUF Norra Mellansverige söker enbart i en konkurrens med andra aktörer i Dalarna, Gävleborg och Värmland. 

1. Ett smartare Europa – stöd till innovativ och smart ekonomisk omvandling och regional bredbandsutbyggnad.

2. Ett grönare Europa – stöd till bland annat en ren energiomställning, gröna och blå investeringar, klimatanpassning och riskhantering och hållbar mobilitet i städer.

3. Ett mer sammanlänkat Europa genom bättre mobilitet  

4. Ett mer socialt Europa – socialt inkluderande EU genom den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

5. Ett Europa närmare medborgarna – genom en hållbar och integrerad utveckling av alla typer av territorier och lokala initiativ. 

Sektorsprogram – europeiska partnerskap för utveckling inom en viss sektor
Sektorsprogrammen stödjer ett specifikt område eller en viss sektor. Till skillnad mot strukturfonderna söks finansieringen inom sektorsprogrammen i en europeisk konkurrens. Det finns därmed ingen öronmärkt finansiering till en specifik region eller land inom sektorsprogrammen. Ansökan sker direkt till EU-kommissionen, men varje land har utsett olika myndigheter till nationella kontaktpunkter för att ge stöd och råd i ansökningsprocessen. Exempel på kontaktpunkter är Vinnova för flera delar inom Horisont Europa, Universitets- och högskolerådet för flera delar inom Erasmus+ samt Naturvårdsverket för flera delar inom Life 

Inom sektorsprogrammen är det oftast ett krav att finansieringen söks i partnerskap med aktörer från flera EU-länder. Att ansöka om finansiering från ett sektorsprogram kräver därmed ofta många månaders förberedande arbete med sina partners runt om i Europa. Se gärna Central Swedens sida för partnersök för att matcha din projektidé med partners från Europa.  

 

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt
transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42

Kontaktperson på Central Sweden
Emelie Johansson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53