EU klargör riktlinjer för biobaserad, biologiskt nedbrytbar och komposterbar plast
EU-kommissionen har publicerat ett ramverk för olika sorters plast för att vägleda kring när och hur plasterna ska användas. Ramverket är dock inte lagligt bindande utan kan ses som en sorts rekommendation med syftet att skapa en gemensam EU-standard.
EU-kommissionens arbete med att skapa ett lagligt ramverk för cirkulär ekonomi fortsätter. Tidigare i år rapporterade Central Sweden om EU-kommissionen nya lagförslag gällande förpackningar och förpackningsavfall för att vidta åtgärder mot det tydligt växande avfallet. Ett annat initiativ som presenterades samtidigt är ett politiskt ramdokument där begreppen biobaserad-, biologiskt nedbrytbar- och komposterbar plast tydliggörs. Ramdokumentet syftar till att öka förståelsen för dessa material, klargöra var dessa plaster kan ge verkliga miljöfördelar och vägleda medborgarna då det blir allt vanligare att ha denna typ av plast i förpackningar och, konsumentprodukter. För att produkter ska få märkas som biobaserade, biologiskt nedbrytbara eller komposterbara måste de enligt riktlinjerna uppfylla vissa kriterier.
Läs mer om kriterierna nedan.
Vad har ramverket mötts av för reaktioner?
Avfall Sverige, som är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, välkomnar bland annat att begränsa komposterbar plast men menar att de helst inte skulle se någon form av plats i matavfallet alls. European Bioplastics (EUBP), intresseorganisationen för bioplastindustrin i Europa, och dess medlemmar välkomnar även de kommissionens initiativ. De menar dock att ramdokumentet har ett antal brister och understryker en oro kring att det kan hindra kommissionen från att göra en övergång till biobaserade produkter som är nödvändig för att Europa ska kunna minska sitt beroende av fossila resurser och uppnå sina ambitiösa klimat- och cirkularitetsmål.
Regeringens bedömning:
Regeringen välkomnar märkningskravet för biobaserad plast för att undvika missuppfattningar bland konsumenter. Vidare lyfter regeringen fram att biobaserad plast, som ersätter fossila alternativ, också kan bidra till att uppfylla kravet på återvunnen plast.
Vad händer nu?
EU-kommissionen uppmuntrar enskilda, myndigheter och företag att använda ramdokumentet i sina politiska-, investerings- och inköpsbeslut. Det finns för närvarande ingen EU-lagstiftning som omfattar biobaserad, biologiskt nedbrytbar och komposterbar plast. Ramdokumentet är därför inte rättsligt bindande utan innehåller endast förtydligande och fastställer villkoren för att den totala miljöpåverkan av produktionen och att konsumtionen av dessa plaster ska vara positiv. Idag finns det bara två specifika lagar med partiella mål: direktiv om plast för engångsbruk och direktiv om plastpåsar.
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt
transport och infrastruktur
+32 495 79 13 92