EU-samråd: Tyck till om EU:s program för utbildning, ungdom och idrott Erasmus+

Published On: 2023-10-11Last Updated: 2023-10-18

Nu finns chansen att vara med och tycka till om EU:s program Erasmus+ som stödjer utbildning, ungdomsverksamhet och idrott. Både privatpersoner och organisationer är välkomna att delta i samrådet, och det går att framföra sina synpunkter till och med 8 december 2023.  

EU-kommissionen genomför en halvtidsutvärdering av det pågående Erasmus+ programmet för perioden 2021–2027, samt en avslutande utvärdering av programmet för 2014–2020. Erasmus-programmet stödjer utbildning, ungdomsverksamhet och idrott. Samrådsperioden pågår från den 15 september till den 8 december 2023 och syftet är att utvärdera programmets prestationer och funktion hittills. EU-kommissionen uppmuntrar alla intressenter och allmänheten att delta i samrådet.  

Samrådets innehåll och syfte
Syftet med samråd är att alla som vill ska få chansen att lämna in synpunkter. För att delta i samrådet, finns en enkät med frågor samt möjligheten att bifoga ett längre skriftligt bidrag. Kommissionen kommer sedan att beakta de inkomna samrådssvaren i bedömningen av hur väl programmet fungerar och då även ge värdefulla insikter i hur ett framtida program för utbildning, ungdom och idrott bör utformas.  

 

Erasmus+ är ett EU:s program för att stödja utbildning, ungdomsverksamhet och idrott.  Programmet skapar möjligheter att studera, utbilda sig och arbeta utomlands, i och utanför EU. Det erbjuder också samarbetsmöjligheter för organisationer som är verksamma inom allmän utbildning, yrkesutbildning, ungdom och idrott. Budgeten för Erasmus+ för denna programperiod (2021–2027) är dubbelt så stor jämfört med det föregående programmet 2014–2020. Budgeten beräknas bli 26,2 miljarder euro och har fokus på social delaktighet, den gröna och digitala omställningen samt ungas delaktighet i det demokratiska livet. Erasmus+ stödjer även arbetet med det europeiska området för utbildning, handlingsplanen för digital utbildning och den europeiska kompetensagendan. Detta ligger till grund för bland annat den europeiska pelaren för sociala rättigheter, EU:s ungdomsstrategi 2019–2027 och idrottens europeiska dimension. 

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42

Kontaktperson på Central Sweden
Emelie Johansson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53