EU:s första försvarskommissionär står inför stora utmaningar
Kriget i Ukraina och EU:s förändrade säkerhetsposition utgör bakgrunden till att EU föreslås få sin första kommissionär med ansvar för försvar- och rymdfrågor. Väpnade styrkor utgör tydligt EU-ländernas enskilda ansvar, men EU kan stötta upp, framför allt kopplat till den europeiska försvarsindustrin.
”Att försvara Europa är en europeisk uppgift”
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill införa EU:s första kommissionärspost för försvar- och rymdfrågor. Det är Litauens kommissionärskandidat Andrius Kubilius som föreslås få uppdraget. Rollen som försvarskommissionär är skapad som svar på kriget i Ukraina, Europas förändrade säkerhetssituation och behovet av en mer enad europeisk försvarspolitik. Det är således också en politisk signal, att EU-kommissionen ser att det är så pass viktigt med en mer gemensam försvarspolitik att det krävs en egen kommissionär. På kvällen den 20 november blev det klart att Europaparlamentet planerar att godkänna alla kommissionärskandidater under sammanträdet i slutet av november. Det betyder att den nya EU-kommissionen, inklusive Kubilius, kommer att tillträda den 1 december. Kubilius kommer att stå inför två stora utmaningar: att ena medlemsstaterna kring en gemensam försvarspolitik och att skapa en verklig inre marknad för försvarsindustrin inom EU.
Vad är EU:s roll inom försvarspolitiken?
Även om försvar i sig fortfarande är en fråga för medlemsländerna ser von der Leyen att EU måste investera i sin egen säkerhet och sitt eget försvar, i nära samarbete med europeiska partners och med Nato. I uppdragsbrevet till Kubilius understryks dock att medlemsländerna alltid kommer att vara ansvariga för sina väpnade styrkor – från doktrin till utplacering. Men von der Leyen menar att det finns en hel del som Europa kan göra för att stödja i form av investeringar, industri, upphandling, forskning, innovation och mycket mer. Kärnan i detta arbete måste vara en enkel princip:
”EU måste spendera mer, spendera bättre, spendera europeiskt. ”
En konkretisering av detta betyder troligen gemensamma upphandlingar och gemensam lagerhållning. Detta innebär att Kubilius måste lyckas övertyga medlemsstaterna om att arbeta mer tillsammans. ”Vi måste undvika fragmentering,” förklarar Kubilius i en intervju med det europiska mediaföretaget Euractiv. ”Om alla köper olika produkter och dessa inte fungerar tillsammans på slagfältet, får vi stora problem.” Vidare tillkommer även frågan om medlen som ska satsas på EU:s försvar ska komma ifrån – är det EU-budgeten som avses så kommer stora förändringar att krävas.
Vad händer nu?
Den 5 november hölls utfrågning i EU-parlamentet och Kubilius verkar ha klarat sig bra. En omröstning om godkännande av hela EU-kommissionen planeras i slutet av november vilket gör att ett troligt tillträdesdatum blir 1 december.
Mer information:
Utmaningar på vägen mot ny EU-kommission – Central Sweden
Knäckfrågan inför EU:s nästa långtidsbudget – Var ska pengarna komma ifrån? – Central Sweden
Vad vill von der Leyen att kommissionen ska arbeta med under 2024 – 2029? – Central Sweden
Uppdragsbrevet till Kubilius
5 things to know about defense chief Andrius Kubilius’ European Parliament hearing – POLITICO
EU får en renodlad försvarskommissionär – P1 Morgon | Sveriges Radio
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
Kontorschef
+32 495 79 13 92