Fokus på textil- och matavfall i förslaget på reviderat avfallsdirektiv

Published On: 2023-09-11Last Updated: 2023-09-20

En ökad insamling, sortering, återanvändning och återvinning av textilier i EU genom ett större textilproducents-
ansvar samt nya nationella mål för att minska matsvinn från livsmedelssektorn, inklusive från restauranger och hushåll är huvuddelarna i det förslag om reviderat avfallsdirektiv som EU-kommissionen la fram i juli.

EU-kommissionen presenterade en riktad revidering av ramdirektivet för avfall den 5 juli 2023. Förslaget syftar till att bättre bekämpa mat- och textilavfall – två värdekedjor som EU-kommissionen anser orsaka både en stor mängd avfall och som har en stark resursåtgång. Hanteringen av dessa avfall ska förbättras genom stärkt producentansvar och högre bindande mål för medlemsstaterna.    

Ett utökat ansvar för tillverkare och försäljare av textilier, kläder och skor
För textilsektorn föreslår EU-kommissionen ett utökat producentansvar enligt principen om att det är förorenaren som ska betala. Kommissionen föreslår således att det ska vara producentens ansvar att i första hand förebygga att avfall uppkommer och om det ändå uppkommer, att avfallet förbereds för återanvändning och först i tredje hand materialåtervinns. Textilier, kläder och skodon från hushåll omfattas i förslaget. En producent anses vara den som sätter textil på marknaden (inklusive digital försäljning) för första gången. Undantag föreslås för företag som säljer begagnade produkter, produkter tillverkade med återanvänt material, och för mikroföretag med färre än 10 anställda.

Förslaget omfattar också åtgärder för att inte det nya producentansvaret inte ska påverka sociala företag och organisationer inom den begagnade textilsektorn negativt. Vidare föreslås krav på att insamlade begagnade textilier, kläder och skodon sorteras innan de transporteras. Detta för att minska den omfattande exporten av begagnade textiler som sker idag. EU-kommissionen menar att förslaget i sin helhet kommer att öka insamling, sortering, återanvändning och återvinning av textilier i EU, i linje med EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier 

Nationella mål till 2030 för minskat matavfall föreslås 
EU-kommissionen konstaterar att arbetet med att minska matsvinnet går för långsamt i EU:s medlemsländer för att kunnahållbarhetsmålet om att till 2030 halvera det globala matsvinnet (mål 12.3). Kommissionen föreslår därför att medlemsländerna senast 2030 ska ha minskat matsvinnet med 10 procent inom livsmedelsbearbetning och tillverkning och med 30 procent per capita i detaljhandel och konsumtion, det vill säga restauranger, livsmedelstjänster och hushåll, jämfört med 2020 års nivåer.  

Bakgrund
I ramdirektivet om avfall fastställs en gemensam europeisk standard för grundläggande begrepp för avfallshantering, såsom definitioner av avfall, materialåtervinning och återbruk. Direktivet syftar till att minska påverkan på miljö och klimat och människors hälsa genom att förebygga och minska uppkomsten av avfall samt bidra till en mindre resursanvändning. EU-kommissionen ser dessa åtgärder som avgörande för övergången till en cirkulär ekonomi och för att garantera unionens konkurrenskraft på lång sikt. Revideringen riktar in sig på just textil- och matavfall eftersom dessa områden anses särskilt problematiska.  

Regeringen välkomnar förslaget till reviderat avfallsdirektiv som hanterar mat- och textilavfall men trycker på att regelverket så långt möjligt, bör utformas så att de medför en så liten regelbörda samt kostnader som möjligt för företagen. Gällande textilavfall, ser regeringen positivt harmoniserade regler i hela EU, att hänsyn tas till sociala företag (men att en balans mellan välfungerande producentansvar är viktigt) och att föreslaget riktar in sig på olaglig expert av textilavfall. Gällande livsmedelsavfall välkomnar regeringen de föreslagna målen. 

En svensk nationell remiss om EU-kommissionens förslag publicerades i slutet av juli och är öppen fram till den 2 november. Remissinstanser är bland annat Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt Region Örebro län.

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92