Förändra EU i grunden?

Published On: 2022-07-13Last Updated: 2022-07-13

Europaparlamentet uppmanar EU:s stats- och regeringschefer att inleda arbetet med att revidera EU-fördragen. Avskaffande av vetorätten, större befogenheter för EU i fråga om hälsa, energi, försvar samt social och ekonomisk politik är några av de förändringar i EU-fördragen Europaparlamentet vill se.

Den 9 maj i år avslutades den ett år långa framtidskonferensen, Konferensen om Europas framtid. Resultatet är en rapport med 49 konkreta förslag på åtgärder EU bör göra. Inom och mellan EU:s institutioner finns olika syn på hur framtidsdiskussionen ska tas vidare. Europaparlamentet har tagit tydlig ställning. I början av juni antog Europaparlamentet en resolution som uppmanar EU:s stats- och regeringschefer i Europeiska rådet att inleda processen för att revidera EU-fördragen. Europaparlamentet vill att EU:s stats- och regeringschefer ska sammankalla ett konvent för att se över fördragen. Avskaffande av vetorätten, större befogenheter för EU i fråga om hälsa, energi, försvar samt social och ekonomisk politik är några av de förändringar Europaparlamentet vill se.

Nästa steg
Det är enbart stats- och regeringscheferna för EU:s medlemsländer som har mandatet att besluta om att sammankalla ett konvent för att se över fördragen. Intresset för detta från stats- och regeringscheferna är blandade. Sveriges position kring fördragsändringar har sedan länge varit tydlig, syftet med framtidskonferensen har aldrig varit att diskutera fördragsförändringar. Sverige har stöd i denna position från 12 andra medlemsländer som gemensamt i samband med avslutningsceremonin publicerade ett uttalande för att understryka detta.

Bakgrund
På Europadagen, den 9 maj, i år avslutades den ett år långa processen för samtal om EU:s framtid som gått under namnet ”Konferensen om Europas framtid”. Under året har bland annat fyra medborgarpaneler, bestående av 800 slumpmässigt utvalda EU-medborgare, arbetat intensivt med att lägga fram sina rekommendationer för EU:s framtid. Resultatet är en rapport med 49 konkreta förslag på åtgärder EU bör göra.

Många av medborgarpanelernas förslag går att genomföra på EU-nivå om det finns en politisk vilja. En del av förslagen skulle dock kräva ändringar i EU:s fördrag för att kunna genomföras. Det handlar bland annat om att göra hälsofrågor till en delad EU-kompetens samt att avskaffa krav om enhällighet för beslut i frågor som bland annat utrikespolitik och skattefrågor.

Kontaktperson på Central Sweden
Johanna Bond
Kontorschef

+32 496 30 69 58