Fransmannen Stéphane Séjourné föreslås få den tunga industriportföljen i EU-kommissionen

Published On: 2024-11-20Last Updated: 2024-12-09

Stéphane Séjourné har föreslagits till en av vice ordförandeposterna i EU-kommissionen samt att ansvara för välstånd och industriell strategi. I uppdraget ingår att Séjourné bland annat ska arbeta med en giv för ren industri, EU:s framtida konkurrenskraftsfond och en EU-plattform för kritiska råvaror.

På kvällen den 20 november blev det klart att Europaparlamentet planerar att godkänna alla kommissionärskandidater under sammanträdet i slutet av november. Det betyder att den nya EU-kommissionen, inklusive Séjourné, kommer att tillträda den 1 december. Frankrikes kandidat till EU-kommissionär, Stéphane Séjourné, är en av de sex kommissionärer som Ursula von der Leyen föreslår få rollen som vice ordförande i EU-kommissionen. Vidare föreslås Séjourné ansvara för den för EU viktiga portföljen välstånd och industriell strategi, som omfattar EU:s industripolitik, små- och medelstora företag samt den inre marknaden.

I samband med utnämningarna till EU-kommissionen får samtliga 26 kandidater ett uppdragsbrev av kommissionens ordförande, ett så kallat mission letter. I brevet förtydligas vilka uppgifter, ansvarsområden och prioriteringar respektive kommissionär förväntas arbeta med under sin mandatperiod. Nedan följer några av de uppdrag som nämns i Séjournés uppdragsbrev.


Till utfrågningen hade Séjourné med sig en sten innehållandes litium för att kunna visa upp symbolvärdet av EU:s industriella framtid. Källa: Europaparlamentet

Séjourné har också fått i uppdrag att tillsammans med Teresa Ribera, som föreslagits till kommissionärsposten för ren och konkurrenskraftig omställning, ta fram den framtida europeiska konkurrenskraftsfonden i den nya EU-långtidsbudgeten. Denna konkurrenskraftsfond skulle utgöra en sammanslagning av flera idag olika program, däribland Horisont Europa, EU för hälsa och Digitala Europa. I uppdraget innebär även att säkerställa samstämmighet mellan konkurrenskraftsfonden och statsstöd. Kommissionsordförande von der Leyen har i sina prioriteringar lyft att konkurrenskraftsfonden skulle kunna fungera som statsstöd på europeisk nivå, för att på så vis undvika en snedvridning av konkurrensen på den inre marknaden. 

Séjourné ska även tillsammans med kommissionären för ren och konkurrenskraftig omställning ta fram en giv för ren industri inom de första 100 dagarna efter att den nya kommissionen tillträtt. Fokus ska ligga på utfasning av fossila bränslen, ren teknologi samt att skapa incitament för investeringar. Given ska även bidra till bättre samordning på europeisk nivå, öka EU:s innovationsförmåga och stärka den inre marknaden. Given kommer gissningsvis fungera som en övergripande strategi, likt sin namne den gröna given, och sedan konkretiseras med framtida lagstiftning, några av dem presenteras nedan.

Under utfrågningen i Europaparlamentet betonade Séjourné att given ska fokusera på konkurrenskraft och att den bland annat ska bidra till förenklad lagstiftning och främja investeringar i grön teknik. För att EU ska kunna behålla sina styrkepositioner inom områden som vindkraftverk, batterier och värmepumpar är det viktigt att dessa områden prioriteras, menade Séjourné.

Som en del i av given för industri ska Séjourné ta fram en rättsakt för att fasa ut fossila bränslen i industrin, Industrial Decarbonisation Accelerator Act, som ska främja företag i dess utveckling, produktion och spridning av ren teknik. Bland annat ska planerings-, anbuds- och tillståndsprocesserna påskyndas. Detta gäller särskilt för energiintensiva sektorer. Det ligger även på Séjournés bord att leda arbetet med implementeringen av EU:s förordning om netto-noll-industri samt att ta fram en särskild handlingsplan för stål- och metallindustrin. Under utfrågningen i parlamentet nämnde Séjourné exempelvis att han avser ta fram en plan för att sänka energipriserna för att hjälpa energiintensiva industrier så som stål och aluminium.

Séjourné kommer även få i uppdrag att revidera direktivet för offentlig upphandling, bland annat genom att möjliggöra preferenser för europeiska produkter. Detta med syfte att säkra leveranskedjorna för särskilt viktiga tekniker, produkter och tjänster. Under utfrågningen nämnde Séjourné att han vill påbörja arbetet omgående och lovade att hålla i en konsultation om detta inom en snar framtid. Han nämnde också att han kan se att obligatoriska sociala villkor kopplas till offentliga upphandlingar.

Séjourné ska leda arbetet med kritiska råvaror och har fått i uppdrag att inrätta en EU-plattform för kritiska råvaror. Plattformen ska stödja gemensamma inköp och hantera strategiska lager. Plattformen är även en del av genomförandet av förordningen om kritiska råvaror.

Tillsammans med den svenska kommissionären för frågor som rör miljö, vattenresiliens och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi, Jessika Roswall, ska Séjoruné ta fram en  rättsakt för cirkulär ekonomi som ska bidra till att skapa efterfrågan på återvunna material samt etablera en gemensam marknad för avfall, särskilt för råmaterial.

Séjourné ska underlätta för små och medelstora företag (SME) genom att förbättra tillgången till finansieringsmöjligheter, förenkla regelverken och främja företagens innovationsförmåga. Som en del i det arbetet nämns bland annat att undersöka möjligheten att införa ett särskilt SME-pass. Séjourné föreslås även leda arbetet med att införa en ny kategori av ”small midcaps” och se över om nuvarande regleringar hindrar deras utveckling.

Large Cap är företag med ett börsvärde över 1 miljard EUR
Mid Cap är företag med ett börsvärde mellan 150 miljoner och 1 miljard EUR
Small Cap är företag med ett börsvärde under 150 miljoner EUR
Källa: Avanza

Den kommission som von der Leyen föreslagit skiljer sig från tidigare kommissioner, då många av kommissionärernas portföljer överlappar varandra. Séjourné kommer bland annat att jobba nära vice ordförande Teresa Ribera med ansvar för grön konkurrenskraft, energikommissionären Dan Jørgensen och klimatkommisionären Wopke Hoekstra. Med utgångspunkt att dessa blir valda. Det här är en lösning som å ena sidan kan tolkas som ett sunt sätt att bemöta de utmaningar EU står inför, men som å andra sidan har beskrivits som en metod för von der Leyen att ta ett hårdare grepp om styrningen av sin kommande kommission.

Séjourné har nära band till Frankrikes president Emmanuel Macron och var fram tills tidigare i år utrikes- och EU-minister i Frankrike. Séjourné blev ledamot i Europaparlamentet 2019 och var dessförinnan politisk rådgivare till Marcron. Sedan 2022 är han generalsekreterare för Macrons parti Renaissance. Han har även varit ordförande för Renew, som är den liberala gruppen i Europaparlamentet.

Vad händer nu?
Alla 26 kandidater till kommissionärsposterna har nu blivit utfrågade av Europaparlamentet och Séjourné klarade sig hyfsat smärtfritt genom. På kvällen den 20 november blev det klart att Europaparlamentet planerar att godkänna alla kommissionärskandidater under sammanträdet i slutet av november. Det betyder att den nya EU-kommissionen, inklusive Séjourné, kommer att tillträda den 1 december.

Mer information
Stéphané Séjournés mission letter på engelska (sida 5-7 beskriver hans föreslagna uppdrag)
Europaparlamentet: Skriftliga frågor till Séjourne och hans svar
Altinget: Macrons högra hand ska ta ansvar för EU:s gröna industripolitik: ”Alla vinner på att fasa ut fossila bränslen”

Kontaktperson på Central Sweden
Elinor Jakobsson
EU-strateg inom innovation för grön omställning, industripolitik och digitalisering

+32 496 30 69 42