Här är de svenska EU-parlamentarikernas nya uppdrag
I juli beslutades det i vilka utskott de 21 svenska ledamöterna ska sitta i under mandatperioden 2024 – 2029. Utskotten med högst svensk representation är miljö, rättighetsfrågor och fiskeri. Några av utskotten är extra viktiga för den regionala och lokala nivån, såsom REGI, ENVI, ITRE och TRAN. Fyra av de svenska EU-parlamentarikerna har även en koppling till Central Swedens geografi.
Sverige har 21 av totalt 720 ledamöter i Europaparlamentet. Mycket av arbetet i parlamentet sker, likt arbetet i Sveriges riksdag, i utskott. Det är utskotten som bedriver parlamentets fördjupningsarbete genom att granska lagförslag, göra ändringar och rösta om dem vid sina möten. Ledamöterna i utskotten har därmed möjlighet till att forma den lagstiftning som sker på EU-nivå. Av de svenska ledamöterna har sex av dem rollen som vice ordförande, vilket innebär en större påverkansmöjlighet i utskottets arbete.
Sverige har ledamöter i 21 av de totalt 24 utskott som finns i EU-parlamentet, inräknat både ordinarie och suppleanter. De enda utskott där Sverige inte är representerade är Framställningar (PETI), Skattefrågor (FISC) och Kultur och utbildning (CULT).
De tre utskotten med högst svensk representation är:
- Miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) med sju ledamöter, inräknat både ordinarie och suppleanter
- Medborgerliga fri- och rättigheter och inrikes frågor (LIBE) med sex ledamöter, inräknat både ordinarie och suppleanter
- Fiskeri (PECH) med sex ledamöter, inräknat både ordinarie och suppleanter
I utskotten för Kvinnors rättigheter och jämställdhet (FEMM) samt Inre marknaden och konsumentskydd (IMCO) sitter fem svenska ledamöter inräknat både ordinarie och suppleanter.
Nedan visas hur de svenska partiernas ledamöter är fördelade i de olika utskotten samt vilka som har rollen som vice ordförande.
Klicka på respektive bild för att göra den större.
Ledamöter med koppling till Central Swedens geografi
Tre av de svenska EU-parlamentarikerna har koppling till Central Swedens geografi:
- Johan Danielsson (S) är född och uppvuxen i Borlänge, Dalarna.
- Sofie Eriksson (S) är född och uppvuxen i Sandviken, Gävleborg. Hon har även arbetat som politiskt sekreterare i Region Dalarna samt suttit i Kommunfullmäktige i både Ludvika och Falun.
- Tomas Tobé (M) är från Gävle, Gävleborg. Mellan åren 1998 – 2000 satt han i Kommunfullmäktige samt i Utbildning och arbetsmarknadsnämnden i Gävle kommun.
- Isabella Lövin (MP) är uppvuxen utanför Avesta, Dalarna.
Mer information
Här kan du söka på och läsa om samtliga av Europaparlamentets ledamöter
Här är en lista på alla utskott med länkar vidare till deras respektive sida
Här är en informationstext om utskotten
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
Kontorschef
+32 495 79 13 92
Kontaktperson på Central Sweden
Elinor Jakobsson
EU-strateg inom innovation för grön omställning, industripolitik och digitalisering
+32 496 30 69 42