Hur hänger Northvolt, EU-tullar på kinesiska elbilar och förslaget på EU:s nästa långtidsbudget ihop? – Ett poddtips!
Industrins gröna omställning utgör en av pelarna i EU:s klimatpolitik och det övergripande målet om att nå klimatneutralitet till år 2050. De stora satsningarna på grön industri får också stora konsekvenser för den regionala utvecklingen såsom infrastrukturbehov och kompetensförsörjning. Så hur påverkas företag såsom Northvolts öde EU-politiken och tvärtom? Sveriges Radios fantastiska Europapodd reder ut frågan i veckans avsnitt och vi på Central Sweden kan varmt rekommendera det. Denna artikel är ett komplement till avsnittet med bakgrundsinformation och vidareläsning till de olika dimensionerna av denna komplexa fråga.
”Det gröna batteriundret i norr skulle lösa vår kontinents stora ödesfrågor och sätta Europa på industrikartan som en konkurrent till USA och Kina. Men vad händer om Northvolt faller och vad har EU för chanser i det globala industriracet?”
Kina, Ryssland, USA – Hur ska EU förhålla sig till omvärlden?
Den gröna omställningen har tydligt medfört ett uppsving för industripolitiken, och då särskilt ett fokus på grön teknik och grön energi. Det geopolitiska läget har dock belyst EU:s beroende av omvärlden inom dessa områden. Ett energiberoende till Ryssland och ett beroende av både teknik och metaller och mineraler när det kommer till Kina, som också ger mycket statsstöd till den egna industrin. Och på detta ett eventuellt handelskrig eller statsstödskrig med USA. EU:s svar med fokus på en stärkt självständighet och den egna gröna industrin landar inte väl i alla läger. Sverige hör traditionellt till de länder som förordar global handel, något som också EU brukade göra, men nu blåser helt tydligt andra politiska vindar.
Det går aldrig förutspå framtiden med hundra procents säkerhet men det vi ser nu är en politik som stärker EU:s strategiska självförsörjning (strategisk autonomi). Detta kommer att få effekter på EU som helhet, inte bara på EU:s framtida klimatpolitik och på den framtida budgeten, inklusive sammanhållningspolitiken och andra program och fonder, utan på varför EU existerar.
EU befinner sig i en inåtblickande period som präglas av ett fokus på EU:s suveränitet. Effekterna av politiken kommer på flera sätt bidra till olika möjligheter kontra potentiella farhågor beroende på vilken politisk nivå man opererar på eller vilken organisation man företräder. Eller helt enkelt, politisk åsikt: Vilket sorts EU vill vi ha? Och hur ska det finansieras?
Mer information
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
Kontorschef
+32 495 79 13 92
Kontaktperson på Central Sweden
Elinor Jakobsson
EU-strateg inom innovation för grön omställning, industripolitik och digitalisering
+32 496 30 69 42