Minskad energianvändning med 20 procent till 2030 – Hur kommer Sveriges regioner att påverkas?
Ett ambitiöst övergripande EU-mål om minskad energianvändning, ett tydligt erkännande av vikten av lokal och regional nivå i arbetet med energieffektivisering och årliga energibesparnings- och renoveringskrav på offentlig sektor, det är några av de delar i det reviderade energieffektiviseringsdirektivet som kommer att påverka Sveriges regioner. En dialog med med svensk nationell nivå om hur lagstiftningen ska genomföras i Sverige kommer därmed bli väldigt viktig.
Det europeiska energieffektiviseringsdirektivet (EED) är en viktigt del i genomförandet av klimatmålet om 55 procents minskade utsläpp till 2030 och REPowerEU-planen, som ska minska EU:s beroende av ryska fossila bränslen. Det nya reviderade direktivet om energieffektivitet trädde i kraft nu i oktober 2023. Medlemsländerna har därefter två år på sig att omsätta EU-direktivet i nationell lagstiftning, även om de redan i juni 2024 måste redovisa hur de nya målen, bland annat gällande energieffektivisering, ska nås i de nationella energi- och klimatplanerna.
Viktiga nyheter i lagstiftningen som kommer påverka lokal och regional nivå:
Sammantaget är det tydligt att offentlig sektor, och då särskilt lokal och regional nivå, kommer att påverkas av det nya reviderade direktivet och att dialogen med nationell nivå om hur genomförandet ska gå till är av största vikt. Energimyndigheten tar exempelvis emot synpunkter på det utkast på svensk nationell energi- och klimatplan som togs fram i juni 2023. Den planen är dock inte helt aktuell i och med förändrade politiska beslut från och med regeringsskiftet. Vidare är sista svarsdag redan den 24 november 2023.
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt
transport och infrastruktur
+32 495 79 13 92