Naturrestaureringslagen – en kvistig historia
Den 17 juni 2024 antogs till slut den omstridda lagen om naturrestaurering (Nature Restoration Law) av ministerrådet efter mer än två år av förhandlingar, nedröstningar och omtag. Lagen som syftar till att stärka den biologiska mångfalden i EU, behandlar bland annat återställande av våtmarker och grönområden. Under hela processen har det rått stor oenighet både mellan EU:s medlemsländer och inom EU-parlamentet om lagen. Sverige har också varit en aktiv motståndare till lagen, men får nu rikta in sig på att genomföra och tillämpa den nya antagna lagen.
Det omtvistade naturrestaureringslagen antogs formellt den 17 juni 2024 efter en omröstning av EU:s miljöministrar i ministerrådet. Den nya naturrestaureringslag som tagits fram för att återställa skadad natur i EU syftar bland annat till att förbättra den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster. Detta markerar slutet på den senaste tidens mest uppmärksammade följetonger, som inleddes med ett lagförslag från EU-kommissionen i juni 2022 och nådde sitt mål när lagen trädde i kraft i augusti 2024.
Vad händer nu?
Lagen ska nu genomföras i medlemsländerna. I Sverige är det inte bestämt än vilken som får ansvaret att ta fram och genomföra landets restaureringsplan. Under år 2024 kommer EU-kommissionen att fram ett utkast till gemensamt format för vad planerna ska innehålla.
Mer information
- Central Sweden: ingen ny lag om naturrestauring i EU? (2023-06-28)
- Europeiska rådet: sammanfattning om naturrestaureringslagen (2024-06-21)
- Aktuell hållbarhet: naturrestaureringslag godkänd i EU (2024-06-17)
- Europeiska kommissionens: hela naturrestaureringsförordningen på svenska (2024-06-24)
Ytterligare fördjupning
I SIEPS (Svenska institutet för Europapolitiska studier) 81 podcastavsnitt diskuteras hur EU:s lagstiftning påverkar svensk skogspolitik, med fokus på naturrestaureringslagen och andra EU-regler. Robin Rönneke Belfrage, doktorand i statsvetenskap vid Uppsala universitet, och Magnus Nilsson, klimatpolitisk analytiker ger insiktsfulla reflektioner och analyser kring dessa ämnen. Podcasten erbjuder generellt värdefull förståelse för EU:s inflytande på Sverige och riktar sig till alla med intresse för politik, klimat och miljö, något som Central Sweden varmt rekommenderar.