Nu är SKR:s skrift På gång inom EU hösten 2024 publicerad

Published On: 2024-12-04Last Updated: 2024-12-04

Sammanhållningspolitikens roll i EU:s kommande långtidsbudget, digitaliseringsfrågor och nya initiativ inom miljö- och industripolitiken är några av de ämnen som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) lyfter i På gång inom EU. Syftet med skriften är att beskriva de aktuella frågor som SKR bevakar för sina medlemmar samt inom vilka områden de bedriver påverkansarbete.

Två gånger per år publicerar SKR skriften På gång inom EU. Höstens upplaga präglas av att det varit val till Europaparlamentet och väntan på att en ny EU-kommission. I början av nästa år kommer SKR att ta fram sina prioriterade EU-frågor för 2025. Redan nu lyfter de dock de bland annat följer digitaliseringsfrågor som kan få ekonomiska och administrativa konsekvenser för kommuner och regioner samt att de arbetar för att påverka EU:s läkemedelspolitik för att få ett starkare patient- och vårdfokus. SKR ser även positivt på att EU-kommissionen aviserat om en översyn av EU-direktivet om offentlig upphandling.

Här följer en kort summering av rubrikerna i skriften. I de fall Central Sweden har skrivit artiklar om ämnet tidigare länkas dessa löpande i texten.

Som Central Sweden tidigare rapporterat om såväl skriftligt som i vårt första poddavsnitt,  överväger EU-kommissionen att göra stora förändringar i kommande långtidsbudget. Det är även något som SKR lyfter och understryker vikten av att tillsammans med sina medlemmar delta i diskussionen om den framtida sammanhållningspolitiken och bedriva ett aktivt påverkansarbete. SKR har som en del i det arbetet inrättat ett politiskt nätverk för sammanhållningspolitiken som består av regionala politiker, där bland annat Birgitta Sacrédues (KD), regionråd Region Dalarna och Charlotta Englund (C), regionråd Region Örebro län, ingår. Syftet är att kunna visa på vikten av politiskt påverkansarbete gentemot nationell nivå och EU-nivå.

SKR kommer särskilt att följa Given för ren industri samt strategierna för ökad vattenresiliens, cirkulär ekonomi samt klimatanpassning. Det är initiativ som med stor sannolikhet kommer efterföljas av regler och kriterier som kan ha direkt påverkan för klimat- och miljöarbete, upphandling, ekonomi och verksamhet i kommuner och regioner. SKR anser att det är viktigt att i tidigt stadie vara med och påverka kommande EU-lagstiftning och andra initiativ.

Området har flera kommissionärer vars områden tangerar varandra: Fransmannen och vice ordförande Stéphane Séjourné har ansvaret för industriportföljen i EU-kommissionen, vilken har ett starkt fokus på grön omställning och kunkurrenskraft. Danske kommissionären Dan Jørgensen har fått frågorna om energi och bostäder på sitt bord och den svenska kommissionären Jessika Roswall kommer att ansvara för frågor som rör miljö, vattenresiliens och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi. Till detta tillkommer Spaniens kommissionär, Teresa Ribera som har det övergripande ansvaret för grön konkurrenskraft och som också är vice ordförande.

Majoriteten av lagstiftningen kopplat till klimatmålet om 55 procents minskade utsläpp (jmf med 1990-års nivåer) till 2030 är färdigförhandlad och ska nu genomföras i medlemsländerna. SKR kommer arbeta vidare med några prioriterade initiativ samt med den nationella implementeringen. Dessa listas nedan.

Ursula von der Leyen har lyft att en ny förordning om ett EU-gemensamt digitalt boknings- och biljettsystem är en prioriterad fråga under kommande mandatperiod. Två andra frågor som von der Leyen också nämnt är en strategi för EU:s hamnar samt att driva på elektrifieringen av vägtransporterna i kombination med att ställa om fordonsindustrin. SKR lyfter även följande områden inom transport och infrastruktur:

Inom ramen för EU:s digitaliseringsstrategi ”Europas digitala decennium” finns ett femtiotal initiativ utpekade för att EU ska nå sina digitaliseringsmål till 2030.  Utöver strategin finns även ytterligare initiativ för att främja digitaliseringen. SKR har sammanställt några av de förslag till förordningar och direktiv som är aktuella under 2024 och framåt.

I väntan på att den nya EU-kommissionen ska tillträda har det varit en paus i lagstiftningsarbetet. Däremot pågår implementering av tidigare beslutade direktiv och förordningar. I rapporten listar SKR sina prioriterade initiativ och understryker vikten som EU signalerar med dessa, nämligen ökad kontroll kring medlemsländernas efterlevnad av dessa.

  • AI-förordningen
  • EU:s arbete med cybersäkerhet
  • NIS2-direktivet
  • EU-rättsakt om cyberresiliens (CRA)
  • EU:s cybersäkerhetsakt (CSA)
  • EU:s cybersolidaritetsakt
  • Interoperabilitetsförordningen
  • Den digitala plånboken
  • Förordningen om gigabitinfrastruktur (GIA)

SKR kommer att fortsätta bevaka och sprida kunskap om hur regler kring statsstöd påverkar organisations- och finansieringsförutsättningarna för verksamhet i egen regi. Aktuellt just nu är bland annat de så kallade de minimis-stöden samt översynen av den allmänna gruppundantagsförordningen (GBER), vilken innebär större möjligheter att ge statsstöd till olika insatser som kopplar an till den gröna och digitala omställningen.

Några av de aktuella arbetsgivarpolitiska områden som SKR följer och arbetar med just nu listas nedan. Majoriteten av dem är en fortsättning på, eller vidareutveckling av frågor från 2023 och tidigare år.

  • En ny handlingsplan för den europeiska pelaren för sociala rättigheter (planerad till 2025)
  • En färdplan för kvalitetsjobb
  • En ny pakt för social dialog
  • Portabilitet av kompetenser
  • EU-talangpool
  • En EU-strategi för utbildning
  • Initiativ relaterade till digitaliseringens inverkan på arbetslivet

Inom utbildningsområdet kommer SKR fortsatt måna om att råd och rekommendationer ska respektera principerna om subsidiaritet och proportionalitet. En av de frågor som SKR bevakar är det uppdrag som nya kommissionären för utbildning Roxana Minzatu fått och som handlar om att bygga en ”Union of Skills”. Fokus ska bland annat ligga på livslångt lärande och yrkesutbildning. Minzatu ska främja ett gemensamt angreppssätt för kompetensutveckling, stärka programmet Erasmus+ och fortsätta arbetet med det europeiska examenssystemet.

Inom kulturområdet kommer SKR bland annat fortsätta följa de pågående åtgärder som finns inom bibliotek, kulturarv, kultur och hälsa.

SKR kommer fortsätta följa Migrations- och asylpakten samt massflyktsdirektivet.

SKR kommer att fortsätta följa och arbeta med nedan områden.

  • EU:s läkemedelspaket
  • EU:s insatser för antimikrobiell resistens
  • Alliansen för kritiska läkemedel
  • En europeisk hälsounion
  • Ett europeiskt hälsodataområde (EHDS)
  • Förslag till ny förordning om kvalitets- och säkerhetsstandarder för ämnen av mänskligt ursprung
  • Förslag att förlänga övergångsperioden för införandet av förordningen om medicintekniska produkter
  • EU:s plan för cancerbekämpning
  • EU-strategi för psykisk hälsa

Kontaktperson på Central Sweden
Elinor Jakobsson
EU-strateg inom innovation för grön omställning, industripolitik och digitalisering

+32 496 30 69 42