Ny EU-förordning för självförsörjning av viktiga metaller och mineraler
I maj 2024 trädde förordningen om kritiska råvaror i kraft (Critical Raw Materials Act CRMA). Förordningen ska minska EU:s beroende av import av viktiga metaller och mineral, öka återvinningen av råvaror samt bidra till att effektivisera tillståndsprocesserna. Kommer detta betyda fler gruvor i EU? Troligen, även om målkonflikterna ännu är långt ifrån lösta.
Den gröna och digitala omställningen innebär en stor efterfrågan på metaller och mineral. Europas konsumtion av råvaror utgör ungefär en fjärdedel av världens råvaror, men själva står Europa enbart för cirka tre procent av produktionen. EU är därmed beroende av import från främst Kina men även Turkiet och Sydafrika.
Syftet med förordningen om kritiska råvaror är att stärka EU:s autonomi, det vill säga självförsörjning. Förordningen ska främja EU:s kapacitet i alla led i värdekedjan för råvaror och även främja leveranskedjans hållbarhet och cirkularitet.
I förordningen fastställs fyra mål för EU:s årliga förbrukning av råvaror:
- 10 % ska utvinnas i EU
- 40 % ska bearbetas i EU
- 25 % ska komma från material återvunnet i EU
- högst 65 % av varje strategisk råvara i varje relevant steg av förädlingen ska komma från ett enda land utanför EU
Bild: Kommissionen
Jakten på råvaror krockar med andra intressen
Det finns emellertid flera intressen som krockar med den gröna omställningen och som anser att den går för snabbt och ur flera aspekter inte heller kan betraktas som särskilt grön. Flera platser där prospekteringar efter mineraler ha gjorts är idag platser som lyder under naturskyddet. Lokalbefolkningen i områden där prospekteringar pågår lyfter även oron över vilka miljökonsekvenser framtida gruvor får för deras dricksvatten, bland annat kring Storsjön i Jämtland och Vättern i Östergötland och Västergötland. För rennäringen innebär framtida gruvprojekt även stora intrång på betesmarker och flyttleder.
Svemin, föreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige välkomnar däremot den nya förordningen och lyfter att Sverige, som är EU:s största gruvnation vad gäller värde och volym bruten järnmalm, har stora möjligheter att bidra till EU:s målsättningar om att minst 10 procent av de strategiska råmaterialen ska brytas inom EU. Svemin ser även att ett flertal gruvprojekt i Sverige skulle kunna vara aktuella för att ansöka om att bli strategiska projekt.
Karta på Sveriges gruvor och mineraliseringar, från SGU
Vad händer nu?
Förordningen om kritiska råvaror kommer att Klimat- och näringslivsdepartementet bereder nu förordningen och hur Sverige ska leva upp till den. Det handlar bland annat om att utse en eller flera kontaktpunkter som kan guida företag genom tillståndsprocessen.
Regeringen beslutade tidigare i år om en lagrådsremiss som föreslår ändringar i miljöbalkens bestämmelser om tillståndsprocesser. Lagrådsremissen innehåller åtgärder för att förenkla och förkorta tillståndsprocesserna och föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
Klimat- och näringslivsdepartementet ska även ta fram en ny mineralstrategi för Sverige som ska ersätta den tidigare från 2013. Den nya strategin förväntas presenteras senare i år.
Mer information
Förordningen om kritiska råvaror – hela lagtexten
Rådet om akten för kritiska råvaror
Politco om EU:s gröna dilemma – hur ska man utvinna mineraler utan att förstöra naturen?
Central Swedens tidigare artikel om industriplanen för den gröna given
Central Swedens tidigare artikel om förordningsförslaget om netto-noll-industri
Ytterligare fördjupning
I Sveriges Radios Ekonomiekot Extra diskuteras jakten på de åtråvärda råvaror som behövs för den gröna omställningen. Regeringen vill ha fler gruvor i Sverige och nu finns ett snabbspår genom den nya förordningen. Men andra intressen får ta smällen, varnar kritiker. Samtidigt riskerar den globala kampen om de viktigaste råvarorna att utveckla sig till nya konflikter mellan stormakterna.
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
Kontorschef
+32 495 79 13 92
Kontaktperson på Central Sweden
Elinor Jakobsson
EU-strateg inom innovation för grön omställning, industripolitik och digitalisering
+32 496 30 69 42