Ny EU-lag om snabbare tillståndsprocesser för solel, vindkraft och värmepumpar

Published On: 2023-01-13Last Updated: 2023-10-04

Genom kortare handläggningstider ska utbyggandet av produktion av energi från förnybara energikällor underlättas och påskyndas. För exempelvis nya solceller på taket på en villa, ska bygglov ges inom en månad.  

Med anledning av kriget i Ukraina och dess påverkan på EU:s energiförsörjning antog medlemsländerna i rådet i slutet av december 2022 en nödåtgärdsförordning som ska skynda på tillståndsprocesser genom att införa maxgränser för handläggningstider för bland annat solel, vindkraft och värmepumpar.

Värmepumpar – 1 månad
Medlemsländerna enades om en tidsfrist på en månad för tillståndshandläggning av installation av värmepumpar under 50 MW och tre månader för jordvärmepumpar. Undantag kan dock ges för vissa områden eller av skäl som rör skydd av kulturarvet, nationella försvarsintressen eller säkerhet.

Solenergianläggningar – 3 månader för större, 1 månad för mindre
Tillståndsprocessen får inte ta längre tid än tre månader. I Sverige kommer endast solenergianläggningar som är monterade utanpå en byggnads fasad eller takbeklädnad eller som är tak- och fasadintegrerade omfattas av den nya rådsförordningen.

Installationen av solenergiutrustning med en kapacitet på mindre än 50 kW (ofta sådana som hushåll har för solenergiproduktion för egen förbrukning) kommer att ges bygglov med automatiskt om byggnadsnämnden inte återkopplat till sökanden inom 1 månad från det att en ansökan har lämnats in, ett så kallat tyst godkännande. Det är en stor skillnad mot hur det svenska nuvarande regelverket fungerar. Men även här kommer undantag ges för projekt som skulle störa nätens säkerhet, stabilitet och tillförlitlighet. Mer om hur det nya regelverket kommer att fungera i praktiken för just solelanläggningar finns på Boverkets hemsida.

Uppgradering av anläggningar som producerar förnybar energi (exempelvis vindkraftverk) – 6 månader
Rådet enades om en tidsfrist på högst sex månader för tillståndsförfaranden för uppgradering av bland annat vindkraftverk, inbegripet alla relevanta miljöbedömningar.

EU-förordningen är bindande för medlemsstaterna och gäller som svensk lag direkt när den har trädde i kraft den 30 december 2022. Lagen ska gälla 18 månader, i avvaktan på att revideringen av direktivet för förnybar energi, som nu förhandlas.

Bakgrund
I början av november 2022 presenterade EU-kommissionen ett förslag om snabbare tillståndsprocesser för projekt rörande förnybar energi, då särskilt solel, vindkraft och värmepumpar. Förslaget diskuterades av både EU:s stats- och regeringschefer samt energiministrar under november. Lagen antogs av rådet (EU:s energiministrar) den 19 december. I vanliga fall kan inte medlemsstaterna i rådet fatta beslut inom energiområdet på egen hand (det vill säga utan Europaparlamentet) men i detta fall rör det sig om en så kallad rådsförordning. En rådsförordning antas enligt artikel 122 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (TFEU) som kan användas vid allvarliga svårigheter inom t.ex. energiområdet.

Mer information:
Rådets pressmeddelande: EU skyndar på tillståndsprocesser för projekt för förnybar energi
Regeringskansliets pressmeddelande från rådsmötet i november: Nya diskussioner om krisåtgärder på extrainsatt energiministermöte
Boverket: EU-förordning påverkar handläggning
Naturvårdsverket: Påskyndad utbyggnad av förnybar energi

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92