Ny europeisk deklaration ska öka cyklingen i EU

Published On: 2023-10-18Last Updated: 2023-10-31

Cykling erkänns som ett hållbart, tillgängligt, prisvärt och hälsosamt transportmedel i EU-kommissionens nya cykeldeklaration. Deklarationen presenterar grundläggande riktlinjer för att främja cykling, som kommer att fungera som vägledning för framtida initiativ inom EU.  

Den 4 oktober la EU-kommissionen fram en cykeldeklaration till Europaparlamentet och Rådet i samband med Urban Mobility Days i Sevilla. Deklarationen är en del av EU-kommissionens bredare politik för trafiksäkerhet och innehåller åtaganden för bland annat att säkra och sammanlänka cykelnät i städerna samt förbättra cykelinfrastrukturens kvalité. EU-kommissionen hoppas att deklarationen ska kunna fungera som en strategisk vägledning för befintlig och framtida cykelpolitik på lokal, regional, nationell och europeisk nivå. Deklarationen innehåller trettiosex principer för att främja cykling och åtta huvudkapitel: 

  1. Utveckla och stärka cykelpolitik: Åtaganden för att utveckla och genomföra cykelpolitik på lokal, regional, nationell och europeisk nivå. 
  2. Inkluderande, prisvärd och hälsosam mobilitet: Åtgärder för att främja cykling som inkluderar alla, oavsett ålder, kön och förmåga. 
  3. Skapa bättra cykelinfrasturktur: Förbättra kvalitén och attraktiviteten av cykelinfrastruktur för att förespråka cykelanvändning.  
  4. Öka investeringar och skapa gynnsamma förhållande för cykling: Hjälpa till att utveckla och genomföra cykelstrategier och cykelrelaterade investeringar; 
  5. Förbättra vägsäkerhet och säkerhet: Åtaganden för att göra cykling säkrare genom att minska olyckor och skador. 
  6. Stödja gröna jobb och europeisk cykelindustri: Åtgärder för att skapa kvalitativa jobb inom cykelindustrin och stödja dess tillväxt. 
  7. Främja multimodalitet och cykelturism: Åtaganden för att integrera cykling med andra transportsätt och främja cykelturism. 
  8. Förbättra datainsamling om cykling: Åtgärder för att samla in data enhetligt inom EU för att övervaka framsteg och implementering av principer i deklarationen. 

EU-kommissionen menar att de föreslagna riktlinjerna kommer vara viktiga för att EU ska kunna uppfylla målsättningarna inom den europeiska gröna given, strategin för hållbar och smart mobilitet samt handlingsplanen för noll föroreningar. Cykling kommer att få ett fortsatt stöd från EU-kommissionen när det kommer till finansieringen genom bland annat möjlighet att avsätta medel till detta inom den sociala klimatfonden (som dock inte lanserats än), europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), Sammanhållningsfonden, och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Vad har deklarationen mötts av för reaktioner?
Reaktionerna på EU:s nya cykeldeklaration är blandade. Andrey Novakov, en bulgarisk parlamentsledamot, välkomnade den som ett medel för att bekämpa klimatförändringar och främja arbete, men betonade att val av transportmedel bör vara fritt. Han kritiserade koldioxidskatter på bränsle och försvarade bilförare, en ståndpunkt som delas av hans parti, EPP. Å andra sidan hyllades deklarationen av cykelindustrins representanter, bland annat Kevin Mayne som är VD för Cycling Industries Europe, som ser deklarationen som en positiv insats för att främja cykling som en viktig del av europeisk mobilitet och ekonomi.  

Vad händer nu?
Deklarationen är ännu inte fastställd. Nästa steg i processen är att Europaparlamentet och rådet får möjlighet att se över och lägga till ytterligare åtaganden inför antagande av deklarationen. Dokumentet kommer sedan att undertecknas av alla tre institutionerna (Europaparlamentet, rådet och kommissionen). 

För mer information: 
Läs cykeldeklarationen här
Läs EU-kommissionens meddelande
Läs EU-kommissionens annex till cykeldeklarationen 
Euroactivs artikel om deklarationen och mötta reaktioner 

Kontaktperson på Central Sweden
Emelie Johansson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt
transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92