Nya förslag inom cirkulär ekonomi presenterade

Published On: 2023-04-18Last Updated: 2023-05-24

Konsumenter ska lättare få sina produkter reparerade och falsk miljömarknadsföring (greenwashing) ska motverkas på den europeiska marknaden, det är några av delarna av de nya lagförslag inom ramen för cirkulär ekonomi som EU-kommissionen nyss presenterat.

Den 22 mars presenterade EU-kommissionen två förslag inom cirkulär ekonomi: ”rätten att reparera”-initiativet och förslaget om ett stärkt konsumentskydd med skärpta regler om företags miljöpåståenden. Förslagen är starkt sammankopplade med initiativet hållbara produkter som EU-kommissionen presenterade i mars förra året och utgör också en del av det bredare målet att uppnå klimatneutralitet senast 2050 (gröna given). Förslagen syftar till att få konsumenter och företag att konsumera och producera mer hållbart vilket är nödvändigt för att nå målet om klimatneutralitet.

”Rätten att reparera”
Under de senaste decennierna har det varit mer lönsamt att köpa nya produkter än att reparera varor som gått sönder. Det här vill EU-kommissionen ändra på genom att göra det lättare och billigare för konsumenterna att reparera varor även om den lagstadgade garantitiden löpt ut. Dessutom innebär förslaget att säljarna kommer vara skyldiga att erbjuda reparation om den lagstadgade garantitiden fortfarande gäller, förutsatt att det inte kostar mer än att köpa nytt.

Skärpta regler om miljöpåståenden
Förslaget om konsumentskydd och skärpta regler om miljöpåståenden avser att motverka vilseledande miljöpåståenden och grönmålning (greenwashing). Förslaget syftar till att konsumenterna ska få en klarhet och tydligare garantier för att något som säljs som miljövänligt faktiskt är det. EU-kommissionen menar också att företag som gör verkliga ansträngningar för att förbättra sina produkters miljöhållbarhet kommer att gynnas av de skärpta reglerna eftersom de lättare kan identifieras på marknaden och den illojal konkurrensen försvinner.

Tummen upp från konsument- och miljörörelser
Altinget rapportar att kommissionens förslag välkomnas av den europeiska konsumentorganisationen BEUC som ser dem som ett viktigt steg mot en grönare och mer hållbar konsumtion i EU. Även miljöorganisationen European Environment Bureau, EEC är försiktigt positiva till förslagen även om de anser att det finns förbättringsutrymme. Något som EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) och Alba Kokolari (M) även instämmer i, dock med olika utgångspunkter.

Vad händer nu?
Förslagen kommer nu att behandlas av Europaparlamentet och rådet (medlemsländerna), det vill säga att de båda lagstiftande institutionerna ska ta fram sina respektive förhandlingspositioner utifrån kommissionens förslag.

Nationell remiss 
Just nu är en svensk nationell remiss öppen för att få in synpunkter på EU-kommissionens förslag om skärpta regler om miljöpåståenden och för att bidra till formuleringen av den svenska ståndpunkten i de kommande förhandlingarna inom rådet. Remissen är öppen fram till den 14 augusti.

För mer information:
Läs kommissionens pressmeddelande om ”rätten att reparera”-initiativet
Läs kommissionens pressmeddelande om skärpta regler om miljöpåståenden
Altinget: Så ska konsumenter skyddas från greenwashing – och företag reparera mera (2023-03-22)
Läs Regeringskansliets Fakta-PM om rätten att få en vara reparerad
Läs remissen här

Kontaktperson på Central Sweden
Madeleine Olofsson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92