Nya slutsatser om sammanhållningspolitikens framtid
Att sammanhållningspolitiken förblir en central pelare i EU med mål att stärka den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen mellan regioner ingår i EU:s ministerråds godkända slutsatser om den framtida sammanhållningspolitiken. Slutsatserna är grundläggande för de kommande årens diskussioner och för kommissionens arbete för sammanhållningspolitiken efter 2027.
Just nu pågår det diskussioner om hur sammanhållningspolitiken ska reformeras inför EU:s nästa budgetperiod 2028–2034. Sammanhållningspolitiken utgör en av EU:s mest betydande verktyg för att främja regional och lokal tillväxt samt sysselsättning i Europa, med målet att minska regionala olikheter inom EU. Den 30e november godkände rådet sina slutsatser om de ståndpunkter som de vill se till den framtida sammanhållningspolitiken.
Rådets slutsatser
Slutsatserna omfattar en övergripande bedömning som betonar behovet av att anpassa politiken till plötsliga händelser samtidigt som rådet betonar att det är avgörande att upprätthålla den långsiktiga kapaciteten och de strukturella målen. Centrala aspekter i slutsatserna inkluderar framhållandet av delad förvaltning och principen om partnerskap (som uppmanar till flernivåstyrning och partnerskap, främjar programansvar och europeiskt engagemang) samt vikten av en platsbaserad strategi vid utformningen och programplaneringen av investeringar inom sammanhållningspolitiken. Rådets slutsatser understryker även behovet av att adressera nya utmaningar som demografiska trender och övergången till en grön och digital ekonomi, samtidigt som de betonar viken av samordning mellan sammanhållningspolitiken och andra initiativ inom EU.
Nya uppmaningar till kommission
I jämförelse med de slutsatser som rådets presenterade förra året, som Central Sweden rapporterade om här, syftar rådets nu godkända slutsatser till att en särskild uppmärksamhet ska ägnas åt landsbygdsområden. Rådet uppmanar kommissionen att prioritera riktat och anpassningsbart stöd för mindre utvecklade områden, särskilt landsbygdsområden och regioner i strukturomvandling. Betydelsen för sammanhållningen och den långsiktiga visionen för EU:s landsbygdsområden, som godkändes den 20 november, är något som anses vara av vikt. Kommissionen uppmanas även att analysera och åtgärda de specifika behoven hos yttersta randområden, inklusive hur lagstiftningsförslag påverkar dessa områden. Rådet ser även att kommissionen och medlemsstaterna borde se över om det är möjligt att kunna mäta och utvärdera territoriernas särskilda behov, för att efter 2027 bättre kunna tillgodose den utveckling som bör ske.
Nästa steg
Diskussionerna om sammanhållningspolitiken efter 2027 förväntas fortsätta, med rådets slutsatser och regionkommitténs yttrande som centrala referenspunkter.
För mer information:
Läs om rådets pressmeddelande om slutsatserna
Läs hela dokumentet om rådets slutsatser
Läs regionkommitténs yttrande
Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering
+32 496 30 69 42