Överenskommelse om energieffektiviseringsdirektivet
Högre energieffektiviseringsmål för offentlig sektor, ett bindande energieffektiviseringsmål på EU-nivå och en EU-definition om energifattigdom är några av delarna i den preliminära överenskommelse om ett reviderat energieffektiviseringsdirektiv (EED) som antagits av EU:s medlemsstater i rådet och Europaparlamentet i mars 2023.
Europaparlamentet och rådet nådde den 10 mars 2023 en preliminär överenskommelse om att reformera och stärka EU:s direktiv om energieffektivitet (EED). Överenskommelsen är ytterligare ett steg i genomförandet av 55 %-paketet och REPowerEU-planen. Överenskommelsen innebär att principen om energieffektivitet omsätts i lag, det vill säga att EU-länderna i större utsträckning måste ta hänsyn till energieffektivitet i sin politik, planering och investeringsbeslut inom såväl energisektorn som inom andra sektorer.
Den preliminära överenskommelsen innefattar bland annat:
- Ett bindande energieffektiviseringsmål på EU-nivå till 2030, det vill säga att EU totalt ska ha minskat sin energiförbrukning med 11,7 procent jämfört med de prognoser som gjordes 2020.
- Ett årligt energibesparingskrav mot offentlig sektor, som åläggs att minska sin energiförbrukning med 1,9 procent årligen.
- EU-länderna åläggs att minska sina årliga genomsnittliga energiförbrukningar med 1,49 procent per år från 2024 till 2030. Förhoppningen är att uppnå energibesparingar i slutanvändarsektorer, såsom byggnader, industri och transporter.
- Obligatoriska energiledningssystem för stora energikonsumenter samt företag som har en årlig energianvändning över 85TJ.
- Regler om att EU-länder ska främja lokala värme- och kylplaner i större tätorter med över 45 000 invånare.
- EU-länderna ska främja innovativa finansieringssystem och gröna låneprodukter för energieffektiviteten.
- EU-definition om energifattigdom samt att åtgärder för att öka energieffektivitet riktade till människor som påverkas av energifattigdom ska prioriteras.
Hur påverkas den offentliga sektorn?
Genom den reviderade överenskommelsen kommer den offentliga sektorn, enligt EU-kommissionen, att få ett större ansvar för att öka energieffektiviteten. EU-kommissionen menar att man vid offentliga upphandlingar av produkter, tjänster, byggnader och byggentreprenader måste ta hänsyn till energieffektivitetskrav. Den offentliga sektorn påverkas dessutom genom att ett nytt årligt mål antas i samband med överenskommelsen som innebär att energiförbrukningen för den offentliga sektorn ska minska med 1,9%. EU-ländernas skyldighet att årligen renovera minst 3% av den totala golvytan i den offentliga förvaltningens byggnader kommer genom överenskommelsen även att omfatta regional och lokal nivå.
Vad händer nu?
Den preliminära överenskommelsen ska nu formellt antas av Europaparlamentet och rådet. När detta är gjort träder den nya lagstiftningen i kraft.
Bakgrund
EU-kommissionen lade fram 55 %-paketet den 14 juli 2021. Paketet syftar till att anpassa EU:s rättsliga ram för klimat och energi till målet om klimatneutralitet till 2050 och målet att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 procent senast 2030 jämfört med 1990 års nivå. Översynen av direktivet om energieffektivitet är ett av de förslag som EU-kommissionen lade fram i samband med lanseringen av 55 %-paketet. Energieffektivitet är också en viktig hörnsten i REPowerEU, EU:s strategi att minska beroende av fossila bränslen från Ryssland.
För mer information:
Läs mer om överenskommelsen om energieffektiviseringsdirektivet
Läs vår artikel om lägesrapport för energieffektiviseringsdirektivet
Läs vår artikel om 55 %-paketet
Lär vår artikel om REPowerEU
Kontaktperson på Central Sweden
Madeleine Olofsson
Informationsansvarig
+32 497 54 06 53
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur
+32 495 79 13 92