Översyn av långtidsbudgeten – förslag om ökad budgetram
Långsiktigt stöd till Ukraina, ökade kostnader för att finansiera den nya migrations- och asylpaketen samt ett nytt finansieringsinstrument för att stödja utveckling av strategiskt viktig teknik, det är huvuddragen i den översyn av EU:s nuvarande långtidsbudget som EU-kommissionen nyligen presenterade som innebär att utöka nuvarande budgetram med 80 miljarder euro. Nu väntar tuffa förhandlingar.
Det har länge varit känt att EU-kommissionen skulle presentera ett förslag till översyn av nuvarande långtidsbudget för åren 2021 – 2027, men vad denna översyn skulle omfatta har inte varit lika tydligt. En majoritet i rådet (medlemsstaterna) har varit tydliga med att de inte är intresserade av att diskutera en översyn. Den 20 juni presenterade EU-kommissionen förslaget som omfattar en markant ökad budgetram för att kunna hantera följande insatser:
- Långsiktigt stöd till Ukraina genom en så kallad Ukrainafacilitet, som bygger på bidrag, lån och garantier, med en total kapacitet på 50 miljarder euro för perioden 2024–2027.
- Migrationshantering, stärkta partnerskap och krishantering. EU-kommissionen anser att den nyligen överenskomna nya migrations- och asylpakten innebär extra kostnader som kräver 15 miljarder euro extra i nuvarande långtidsbudget.
- Främjande av långsiktig konkurrenskraft via en EU-plattform för strategisk teknik (STEP) inom vilken kommissionen föreslår en satsning på 10 miljarder euro ska generera ökade investeringar på 160 miljarder euro.
Utöver detta föreslår kommissionen 5 miljarder euro till att justera EU-förvaltningens kapacitet för att kunna utföra de nya arbetsuppgifter som medlagstiftarna beslutat om sedan 2020 samt tillskott för att kunna täcka inflationsjusterade avtalsförpliktelser.
Utökad budgetram med 80 miljarder euro
EU-kommissionen har hittills lyckats allokera 30 miljarder euro i olika former av stöd till Ukraina genom tillfälliga omprioriteringar i långtidsbudgeten för 2021–2027. EU-budgeten är på totalt 1 074,3 miljarder euro, vilket under de första åren i nuvarande budgetperiod kompletteras med de lånade medlen i Next Generation EU på 750 miljarder euro. Med den föreslagna översynen skulle budgetramen utökas med 80 miljarder euro. Kommissionen motiverar översynen med att EU ställts inför en rad oväntade utmaningar sedan EU:s långtidsbudget för 2021 – 2027 antogs. De oväntade utgifterna har gjort att budgeten konsumerats snabbare än planerat, samtidigt som nya utgifter har kommit upp på bordet.
Vad händer nu?
Det krävs enhällighet i rådet för att en förändring i budgeten ska kunna antas. Därtill behöver även en majoritet i Europaparlamentet ställa sig bakom förslaget. Det finns en rad medlemsländer som starkt motsätter sig en ökade budgetram, Sverige är ett av dessa länder. Tuffa förhandlingar väntar med andra ord.
För mer information
Läs EU-kommissionens pressmeddelande om översynen här
Kontaktperson på Central Sweden
Johanna Bond
Kontorschef
+32 496 30 69 58