Preliminär överenskommelse om halvledare
Att öka EU:s globala marknadsandel för halvledare från 10% till minst 20% år 2030 är den huvudsakliga ambitionen i förordningen om halvledare som Europaparlamentet och rådet nu nått en preliminär överenskommelse om.
Europaparlamentet och rådet nådde den 18 april en preliminär överenskommelse om förordningen om halvledare (European Chips Act) för att stärka Europas halvledarekosystem. Den preliminära överenskommelsen innebär att man har som ambition att öka EU:s globala marknadsandel för halvledare från 10% till minst 20% år 2030. Överenskommelsen ses som en viktig del för att trygga EU:s konkurrens- och motståndskraft globalt och innehåller delar som bland annat ska säkerställa storskalig kapacitetsuppbyggnad och innovation i EU, se till att EU blir mer självförsörjande och att EU kan reagera snabbt vid leveranskriser.
Rätssaktens innehåll
EU-kommissionens förslag till rättsakt omfattade tre huvudsakliga handlingslinjer; initiativet Chip för Europa (Chips for Europe initiative) som ska stödja storskalig teknisk kapacitetsuppbyggnad och som ska frigöra 43 miljarder euro i offentliga och privata investeringar, en ram för att säkerställa försörjningstrygghet och motståndskraft genom ökade investeringar samt ett övervaknings- och krishanteringssystem så att försörjningsbrister kan förutses och åtgärder vidtas vid kriser.
Vad händer nu?
Den preliminära överenskommelsen ska nu formellt antas av Europaparlamentet och rådet. När detta är gjort träder den nya lagstiftningen i kraft. Det slutgiltiga beslutet beräknas kunna antas i september 2023.
Bild från rådet
Bakgrund
Kommissionen presenterade i februari 2022 ett paket med förslag till rättsakt om europeiska halvledarchip för att lösa bristen på halvledare och stärka Europas tekniska ledarskap. Att säkra tillgången på halvledarchip är enligt EU-kommissionen viktigt eftersom det är strategiska tillgångar för viktiga värdekedjor inom industrin och för närvarande är Europa alltför beroende av chip som produceras utomlands. Den digitala omställningen har bidragit till att nya marknader för chippindustrin vuxit fram, och används i allt från högautomatiserade bilar, molntjänster, 5G- och 6G uppkoppling, försvar och datorprestanda. EU-kommissionen menar dessutom att halvledare står i centrum för starka geopolitiska intressen eftersom de påverkar länders förmåga att agera (militärt, ekonomiskt och industriellt) och driva på den digitala omställningen.
För mer information:
Läs mer om överenskommelsen om halvledare
Läs mer om EU-kommissionens pressmeddelande
Läs vår artikel om förslaget till förordningen
Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering
+32 496 30 69 42