Regionala innovationsekosystem ingår i kommande rådsslutsats
Främjandet av synergier mellan sammanhållningspolitiken och forsknings- och innovationsfonder, åtgärder för att stävja innovationsklyftorna i EU och främjandet av regionala ekosystem, regionala center för excellens och interregionalt samarbete. Det är tre huvuddelar inom ramen för den rådsslutsats som kommer presenteras i samband med det spanska ordförandeskapet som pågår under hösten. Rådsslutsatsen är en tydligt regionalt präglad åtgärd inom ordförandeskapets prioriteringar för forskning och innovation.
Det spanska ordförandeskapet inleddes den 1 juli och bland dess prioriteringar finns ett tydligt regionalt initiativ som kommer i och med den rådsslutats om forskningens roll i EU:s utformningsprocess av politiska förslag och policy som ska presenteras under hösten. Utifrån ordförandeskapets presentation kommer rådsslutsatsen innehålla en specifik del som lyfter fram vikten av åtgärder för att stävja innovationsklyftorna i EU och främjandet av regionala ekosystem, regionala center för excellens och interregionalt samarbete samt synergier mellan sammanhållningspolitiken och andra relaterade forsknings- och innovationsfonder.
Prioriteringar inom forskning och innovation
Inom det spanska ordförandeskapets prioriteringar inom forskning och innovation pekas dels den strategiska planen för Horisont Europa ut som viktig dels prioriteringen om att lyfta fram forskningens roll i utformningen av EU-policy. Extra relevant ur ett regionalt perspektiv är den rådsslutsats om stärkandet av forskningens roll i EU:s utformningsprocess av politiska förslag och policy som ordförandeskapet planerar att presentera. Inom detta förslag ska tre teman prioriteras: forskningens roll i policyutveckling som syftar till att öka kunskap och därmed förbättra medborgares liv och demokratin 2) Regionala och lokala innovationsekosystem: Förbättrad samarbete och territoriell sammanhållning genom forskning och innovation och 3) En kvalitativ förstärkning av europeisk forsknings- och innovationspolicy med fokus på vilken effekt faciliteten för återhämtning och resiliens får på det gemensamma forskningsområdet (ERA).
Inom det andra temat får regionala innovationsekosystem en tydligt prioriterad roll och följande punkter listas upp som viktiga: Att uppmärksamma betydelsen av regionala forsknings- och innovationsekosystem, främjandet av synergier mellan sammanhållningspolitiken och forsknings- och innovationsfonder, åtgärder för att stävja innovationsklyftorna i EU och främjandet av regionala ekosystem, regionala center för excellens och interregionalt samarbete (speciellt mellan mindre utvecklade och mer utvecklade regioner). Se bilden nedan som beskriver rådsrekommendationens andra del.
Kopplingar till Partnerskap för Regional Innovation (PRI)?
Prioriteringarnas upplyftande av den regionala ekosystemdimensionen rimmar väl med det fokus på ekosystem och transformativa innovation som är hörnstenar inom PRI. Just spanska regioner men också spanska regeringsföreträdare har varit extra intresserade av arbetet med PRI och i samband med högnivåkonferensen i Tällberg i maj 2023 deltog Teresa Riesgo, Spaniens Innovationsminister. Kan PRI ha inspirerat till de regionalt präglade FoI-prioriteringarna inom det spanska ordförandeskapet? Mycket möjligt och det blir intressant att följa hur rådsslutsatserna och andra åtgärder inom ordförandeskapet kommer se ut, vilka förslag som ingår samt om PRI inkluderas som en metod och ett arbetssätt som ligger i linje med den typ av innovationspolitik som Spanien vill förespråka på EU-nivå.
Teresa Risego deltog också vid det informella ministermötet, mellan forsknings-, utbildnings och innovationsministrar, vilket anordnades den 27 – 28 juli i Santander. Där lyftes bland annat den strategiska planen för Horisont Europa 2025 – 2027 vilken det spanska ordförandeskapet också vill prioritera att vara med utformningen av. I samband med mötet var det tydligt att strategisk autonomi, grön omställning och återindustrialisering kan komma att prägla planen om Spanien får bestämma.
Viktiga datum:
- Den 25 september träffas konkurrenskraftsrådet med fokus på inre marknaden och industriella frågor och eventuellt lyfter Spanien specifikt vikten av återindustrialisering. Det blir intressant om det frågor gällande regionala innovationsekosystem får genomslag även här.
- 8 – 9 oktober träffas Kommittén för det europeiska forskningsområdet och innovation (Erac) i Malaga där bland annat den strategiska planen för Horisont 2025 – 2027 ska diskuteras.
- Den 8 december träffas konkurrenskraftsrådet med fokus på forskningsfrågor i Bryssel. Det återstår också att se när rådsslutsatsen presenteras men mycket tyder på att den läggs fram i samband med mötet.
Central Sweden kommer fortsätta bevaka vad som händer under det Spanska ordförandeskapet och hålla ett extra öga på den kommande rådsslutsatsen samt andra initiativ som berör forskning och innovation utifrån ett regionalt perspektiv.
Mer information:
Spanska ordförandeskapets officiella hemsida
Spanska ordförandeskapets program
Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering
+32 496 30 69 42