Sveriges fjärde återhämtnings- och resiliensplan godkänns av EU-kommissionen
Förstärkningar av Industriklivet och Klimatklivet, samt stöd till investeringar i energieffektiva bostäder och utbyggandet av det svenska elnätet via ett REPowerEU-kapitel. Det är några av delarna som ingår i det ekonomiska stöd, motsvarande det dubbla av svenska regeringens klimatbudget, på totalt 3,45 miljarder Euro som EU-kommissionen nyligen godkände inom ramen för Sveriges uppdaterade återhämtnings- och resiliensplan (RRP). Den första återhämtningsplanen lämnades in till EU-kommissionen i maj 2021 och sedan har planen av olika anledningar reviderats tre gånger innan det nuvarande fjärde förslaget godkändes av EU-kommissionen.
Den 19 oktober godkände EU-kommissionen Sveriges uppdaterade återhämtnings- och resiliensplan som nu inkluderar ett kapitel om REPowerEU. Det innebär att EU:s bidrag till Sveriges plan nu uppgår till 3,45 miljarder euro och omfattar 16 reformer och 14 investeringar. I den reviderade planen har Sverige fortsatt valt att stötta insatser så som Klimatklivet och Industriklivet, men valt att exkludera insatser för järnvägssatsningar och inkluderat nya delar som syftar till att öka investeringarna i energieffektivitet i bostadshus och i det svenska elnätets utbyggnad.
Ändringar i den uppdaterade återhämtningsplanens innehåll:
- I den reviderade planen ligger ett ökar fokus på den gröna omställningen, där hela 43,6 procent av medlen är avsatta för åtgärder som främjar klimatmål enligt EU-kommissionens bedömning. Detta överstiger målet på 37 procent som EU-kommissionen satt upp för att godkänna planerna. Planen inkluderar finansiering för lokala och regionala initiativ som syftar till att minska koldioxidutsläpp och främja innovativa teknologier för fossilfria lösningar inom energiintensiva industrier genom klimat- och industriklivet.
- Nytt REPowerEU-kapitel för att hantera energikrisen i EU. Efter införandet av REPowerEU-förordningen krävs att medlemsstaterna inkluderar ett REPowerEU-kapitel i sina återhämtningsplaner för att dra nytta av den ökade finansieringsramen. Detta kapitel ska innehålla reformer och investeringar som syftar till att hjälpa EU att bli oberoende av ryska fossila bränslen före 2030. Sveriges återhämtningsplan omfattar nu ett REPowerEU-kapitel med en ny reform och en utökning av två befintliga investeringar. Den nya reformen fokuserar på att påskynda tillståndsprocessen för elnätsbyggnad. De två utökade investeringarna syftar till att förbättra energieffektiviteten i flerbostadshus, hyresbostäder och studentbostäder. REPowerEU-delen av planen uppgår till 198,4 miljoner euro.
- Ökade digitala andelar i planen genom Sveriges fokus på digital beredskap och social resiliens i återhämtningsplanen. Nu utgör dessa 21,2 procent av det totala stödet för Sveriges digitala omställning inom planen, jämfört med de ursprungliga 20,5 procenten.
- Sverige har beslutat att avstå att inkludera kapitel om stöd till järnvägsinvesteringar. Istället planerar Sverige att finansiera dessa projekt med nationella resurser över en längre tidsperiod än vad som ursprungligen var avsett inom återhämtningsplanen. Denna förändring motiveras av en nedjustering av det högsta ekonomiska bidraget för återhämtning och resiliens, som minskade från 3,29 miljarder euro till 3,18 miljarder euro. Denna justering gjordes i juni 2022 som en följd av ändringar i fördelningsnyckeln för bidrag från faciliteten för återhämtning och resiliens samt Sveriges bättre ekonomiska prestationer än förväntat under 2020 och 2021.
Vidare till Rådet innan planen är fullständigt godkänd
Nu är det Europeiska unionens råds uppgift att granska EU-kommissionens bedömning, och om de godkänner den, kan Sverige ansöka om den första utbetalningen från faciliteten för återhämtning och resiliens. Det är viktigt att notera att medlen från återhämtningspaketet Next Generation EU måste användas senast 2030. Av dessa medel måste 75 procent vara öronmärkta för specifika åtgärder som beslutats innan utgången av 2023, och de måste vara igångsatta och genomförda före utgången av 2026.
Sveriges totala stöd från i återhämtningsplanen
EU:s totala bidrag till Sveriges reviderade återhämtningsplan uppgår nu till 3,45 miljarder euro, inklusive REPowerEU-bidraget (198,4 miljoner euro), facilitetsbidraget för återhämtning och resiliens (3,18 miljarder euro) och delen av Sveriges andel av brexitjusteringsreserven (66 miljoner euro) som har begärts att överföras till planen.
Mer information:
EU-kommissionens pressmeddelande om Sveriges godkända Återhämtningsplan
Central Swedens nyhet om den förra planens godkännande
Regeringens dokument och rapporter gällande Sveriges återhämtningsplan
Sveriges ursprungliga återhämtningsplan
SVT nyheters artikel om EU-kommissionens kritik mot Sveriges återhätmingsplan
Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering
+32 496 30 69 42